Canet (ERC): 'El govern de Figueres no te complexes en temes nacionals'

La participació a la capital de l'Alt Empordà se situa al voltant del 7%

  • Santi Vila votant al Centre Cívic de la Creu de la Mà © ACN
    Santi Vila votant al Centre Cívic de la Creu de la Mà © ACN
  • Francesc Canet acompanyat per Joan Puigcercós votant a Figueres © AG
    Francesc Canet acompanyat per Joan Puigcercós votant a Figueres © AG

Uns 35.000 figuerencs estan cridats a les urnes per dir si volen que Catalunya esdevingui un estat de dret, independent, democràtic i social. Fins a la una del migdia, un 7% del cens ha votat de forma anticipada o en algun dels disset col·legis electorals repartits arreu de la ciutat. Sis mesos de feina i uns 200 voluntaris han servit perquè la tercera onada de consultes independentistes arribi a la capital de l'Alt Empordà. El cens habitual en les eleccions s'amplia i poden votar els majors de 16 anys que estiguin empadronats. Durant la jornada electoral els serveis municipals d'empadronament estan oberts perquè els que no estiguin censats puguin donar-se d'alta demostrant que resideixen a Figueres.

El portaveu de la plataforma Figueres Decideix, Albert Testart, ha explicat que la jornada electoral ha començat amb 'normalitat democràtica', sense incidents informàtics i enmig d'un ambient festiu. Un 4% dels figuerencs ja van votar de forma anticipada en la setmana prèvia a la jornada electoral. Fins a la una del migdia, la participació a la capital de l'Alt Empordà s'ha enfilat fins el 7%, unes xifres que, segons l'organització, són 'optimistes' i fan preveure una participació superior al 10% al final del dia.

Testart ha recordat que el cens habitual en les eleccions regulars s'amplia un 35% i aquest diumenge estan citats a votar uns 35.000 figuerencs. En les consultes independentistes poden votar els ciutadans de més de 16 anys i també tenen dret a vot els estrangers extracomunitaris que estan empadronats. 'Totes les persones que són foranies però resideixen a Figueres poden votar demostrant que estan empadronats', ha recordat Albert Testart.

Per facilitar que tothom pugui exercir el vot, els serveis municipals estan oberts perquè els residents a la ciutat que no estan empadronats, puguin donar-se d'alta al cens. A més, després d'oficialitzar l'empadronament, les dades del figuerenc s'inclouen directament al sistema informàtic i pot votar en una urna que hi ha a les mateixes instal·lacions municipals. 'Ni tan sols ha d'anar a un altre lloc a votar', ha explicat Testart.

Les meses habituals

A Figueres hi ha disset col·legis electorals repartits per tota la ciutat, tot i que els figuerencs poden anar a la que tinguin més a prop de casa perquè no cal que votin a la seva mesa habitual. 'Percentualment, en nombre de població, som la ciutat amb més meses per habitant', ha afirmat Testart. De fet, la consulta independentista a la ciutat no és gaire diferent d'una cita electoral habitual perquè els veïns voten als col·legis electorals habituals.

'Posem totes les facilitats perquè tothom pugui participar', ha afirmat Testart. L'alcalde de Figueres, Santi Vila (CiU), ha votat a les onze del matí al centre cívic Creu de la Mà. Vila ha fet una crida als figuerencs perquè vagin a votar i ha afirmat que des de l'ajuntament han posat 'totes les facilitats' cedint locals i en l'organització perquè la cita d'aquest diumenge sigui un èxit.

Votants grans

Tímidament, els veïns s'han anat a apropant als col·legis electorals de Figueres des de primera hora del matí. Alguns a favor del sí i altres que han votat que no, tots els votants coincideixen en animar a la resta de la societat a anar a votar perquè és un exercici democràtic i un dret dels ciutadans. 'Els que no voten, que no es queixin després', ha criticat un dels votants més matiners, en Ferran Quintana. Tot i això, a Figueres la majoria dels veïns que ja han votat superen els 40 anys. 'Costa mobilitzar el jovent', han lamentat alguns dels voluntaris de l'organització de la consulta.