El Comitè Olímpic de la Xina proposa a Banyoles entrenar i formar 40 joves jugadors de futbol i bàsquet

La ciutat acollirà durant els pròxims sis anys els entrenaments de rem i piragüisme

La República Popular de la Xina està interessada en el model esportiu de Banyoles (Pla de l'Estany). Aquest any va enviar-hi uns 90 remers de l'equip olímpic (des del febrer fins al juny) i els resultats van ser molt satisfactoris, fins al punt que s'ha acordat ampliar-ho a altres esports. Fa uns dies l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, i el regidor d'Esports, Jordi Congost, van viatjar al país per reunir-se amb representants de les federacions xineses d'esports d'aigua i de ciclisme. La visita de major rang institucional, però, va ser amb el president del Comitè Olímpic del país, Gou Zhongwen, que també és el ministre d'Esports.

Durant el viatge, es va acordar que la ciutat serà el lloc d'entrenament per als esportistes olímpics de rem i piragüisme. Es prepararan per als jocs de Pequín el 2020 i París, el 2024. Seran uns 80 esportistes entre les dues disciplines que s'entrenaran a la ciutat amb estades de sis mesos i durant un període de sis anys.

Fins ara ho feien amb visats de 90 dies però s'està treballant amb l'Estat per ampliar-ho a sis mesos. Per aconseguir-ho, es vol incloure també l'aprenentatge d'un idioma que justificaria allargar el permís. A més a més, també s'estan preparant els visats de 30 ciclistes de BTT perquè vinguin a entrenar a Banyoles com a prova.

Un model de ciutat esportiva "exportable" a les províncies xineses

Noguer ha donat a conèixer els detalls dels projectes esportius i ha subratllat el "reconeixement" que les autoritats xineses han fet al model esportiu de la ciutat. De fet, s'està estudiant convertir Banyoles en base permanent d'entrenament d'aquestes modalitats esportives, el que permetria tenir uns 150 esportistes fixes.

Per altra banda, també se'ls ha demanat que elaborin un dossier on s'expliqui el model de ciutat per poder-lo "exportar" a les 32 províncies xineses. "Amb 19.000 habitants, es practiquen 25 esports i hi ha la coordinació amb tots els clubs" ha assenyalat l'alcalde, tot recordant que la ciutat s'ha guanyat un prestigi gràcies a les competicions internacionals que acull cada any, donant-la a conèixer al món. "L'Estany de Banyoles és un dels millors camps de regates del món", ha destacat Noguer.

Planter de futurs equips olímpics de futbol i bàsquet

El projecte més ambiciós, però, és entrenar i formar 40 joves d'entre 15 i 18 anys perquè siguin el planter dels futurs equips olímpics de bàsquet i futbol. El president del COI de la Xina va subratllar que l'objectiu és que aprenguin la metodologia esportiva i que es formin amb el sistema educatiu occidental.

Per l'alcalde, aquest és un "repte important" ja que no només comporta anar allà i seleccionar els joves amb més potencial sinó també acordar amb la Generalitat els estudis que farien a Banyoles. Noguer ha explicat que les autoritats xineses voldrien tenir-ho en marxa en els pròxims mesos però ha admès que és un "projecte de llarg recorregut" i que cal "madurar-ho" per garantir la seva aplicació.

Finalment, també ha destacat que és "molt important" per la ciutat pel revulsiu econòmic que comportaria amb allotjaments, dietes i transport. Per això, s'està treballant també amb l’empresa banyolina Agenda Sports&Elements, que és qui fins ara ha organitzat les estades amb els esportistes xinesos.