Psicosi a la Catalunya Nord per aconseguir carburant

El port llenguadocià de la Novella, principal proveïdor, resta bloquejat des d'aquest matí

  • El maig de 2008 ja es va viure una situació semblant a França © ACN
    El maig de 2008 ja es va viure una situació semblant a França © ACN
  • Les benzineres de la Jonquera reben aquestes dies molts conductors francesos © ACN
    Les benzineres de la Jonquera reben aquestes dies molts conductors francesos © ACN

(Darrera actualització: 14:43)

Les protestes a França per la decisió del govern de Nicolas Sarkozy d'augmentar l'edat de jubilació de 60 a 62 anys ja tenen repercussió a l'altra banda de la frontera. Les 12 refineries del país estan bloquejades i comença a escassejar el combustible a les estacions de servei franceses, centenars de les quals ja han hagut de tancar per falta de benzina i gasoil.

Això ha fet que molts conductors, sobretot de la Catalunya del Nord, optin per desplaçar-se a la Jonquera per omplir el dipòsit. També ho fan aquells conductors que han de retornar a França que fan parada obligada a les benzineres de la Jonquera per entrar a França amb el dipòsit ple per tal d'evitar problemes d'abastament de combustible.

La situació a França fa pensar que el bloqueig de les refineries pot durar -per al dimarts està prevista una vaga general abans que el Senat voti dimecres la reforma- i, per això, els ciutadans francesos no s'arrisquen. A més, molts destaquen que la manca de combustible està encarint fins a 20 cèntims el litre el preu de la benzina i el gasoil.

En Jean Cheaufeau viu al costat de Nimês i torna a França després d'estar de visita a Catalunya. Abans de creuar la frontera, s'ha aturat a una benzinera per omplir el dipòsit perquè sap que les refineries estan bloquejades. Cheaufeau ha explicat que en algunes benzineres franceses s'han penjat cartells on s'indica que, com a màxim, els conductors poden posar 30 litres de combustible per tal que racionar les reserves. 'La gent vol omplir fins a dalt i ja hi ha moltes estacions tancades', detalla.

Altres ciutadans han vingut expressament aquest dilluns fins a la Jonquera per posar benzina. És el cas de Magali Dafran que s'ha desplaçat des de Perpinyà perquè diu que els preus han pujat en els darrers dies a França i ara surt encara més barat omplir el dipòsit en territori veí. 'Tenim la sensació d'estar quedant sense combustible, espero que aquesta setmana les coses canviïn i s'acabin els problemes', ha manifestat.

El mateix ha fet l'Ana Sigrid que també ha vingut des de Perpinyà per evitar el bloqueig que pateixen les refineries. 'En algunes estacions de servei ja no queda combustible des del dissabte, és obligatori venir a Espanya per fer benzina', ha reconegut.

Els transportistes també estan a l'aguait i tots fan parada obligatòria a la Jonquera per fer benzina. Normalment, els camioners s'aturen en aquest municipi perquè el combustible acostuma a ser més econòmic que en d'altres països d'Europa. Ara bé, com explica un camioner que ve de Màlaga, en Hassan, ara aprofiten per omplir fins a dalt el dipòsit per no haver de parar a França.

En Hassan transporta plàstic i va fins a Alemanya. Tot i que ha posat benzina a Màlaga i només ha gastat un quart de dipòsit, s'ha aturat a la Jonquera per tornar a omplir fins a dalt el dipòsit. 'Amb aquesta benzina puc anar fins a Alemanya i tornar sense necessitat de parar-me a França i evitar trobar-me sense combustible', ha explicat.