Objectiu; ''dignificar'' els treballadors d'origen estranger

UGT de Girona insta el Govern i l'Estat a crear una comissió

La comissió de fluxos migratoris laborals funciona a Barcelona i també a Lleida però a Girona porta més de tres anys sense convocar-se. UGT vol que es recuperi amb urgència aquesta mesa de treball per poder abordar la situació de les persones que arriben a la demarcació i vetllar pels seus drets . El secretari general del sindicat a Girona, Xavier Casas, ha fet la petició per carta al subdelegat del govern espanyol , Albert Bramon, que és qui ha de convocar-la.

Al text, demana que es posi en marxa aquesta comissió per a l"'ordenació, coordinació i integració sociolaboral" d'aquest col·lectiu i que es reformuli perquè sigui multisectorial i no només centrat en les campanyes de temporers al camp com s'havia fet abans. Des del sindicat consideren que la realitat és molt més complexa i que cal incloure tots els sectors. "Passa a serveis o a indústria, amb treballadors que venen en bloc d'un país, treballen sense fre durant un temps sense que hi hagi un arrelament per després ser rellevades per un altre grup", afirma Casas.

Aquests col·lectius, a més, poden ser víctimes d'"explotadors" que s'aprofiten de la seva situació per donar-los feines precàries sense garantir els seus drets laborals. Precisament aquesta comissió vol combatre aquestes pràctiques i aportar més "transparència" amb dades "reals" dels moviments migratoris.

En els últims tres anys, el nombre de persones d'origen estranger que han arribat a la demarcació s'ha gairebé duplicat. El segon semestre del 2014 es van quantificar en 3.659 i el mateix període del 2017 van ser 5.670 segons les dades oficials. Els més nombrosos provenien d'Àfrica i de Centre i Sud-Amèrica.

La resta de participants a la comissió

UGT ha instat també la Generalitat, a través del subdelegat del Govern, a formar part de la comissió i en breu ho demanaran al món local. En la carta que han enviat al delegat a Girona, Pere Vila, recorden que en aquesta taula també hi participen organismes com el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i que és una eina "de gran importància" en aquests moments. El sindicat vol que hi participin també representats del món social, sindicats i empresarial.

Un altre col·lectiu que defensen que s'hauria de tractar en la comissió és el de menors estrangers no acompanyats, coneguts com a MENA. "Arriben aquí i al cap d'un temps ja tenen edat per treballar", recorda Casas, que defensa que cal "aprofitar" el seu potencial i formar-los per contractar-los al territori per aconseguir la seva integració. Una alternativa, diuen, a la contractació en origen que encara es ve fent.

Finalment, Casas fa una crida a sumar esforços a tots els nivells per abordar aquesta realitat: "O ho fem junts o no ens en sortirem", conclou.