Bellcaire suspèn el projecte per fer un aeròdrom i encarregarà informes complementaris

El promotor defensa la iniciativa i critica falta "d'imparcialitat" en el procés

L'equip de govern de Bellcaire d'Empordà (Baix Empordà) ha aprovat en un ple extraordinari aquest dimecres suspendre l'aprovació inicial del projecte que contempla fer un aeròdrom amb dues pistes i quatre hangars al municipi, a més d'un museu dedicat a l'aviació en uns terrenys de 87.000 metres quadrats.

La decisió s'ha pres arran de l'oposició veïnal a la iniciativa i després que el consistori estudiés les vies legals que tenia. El secretari municipal ha explicat durant la sessió que podien deixar que el cas arribés a Urbanisme i que aquesta comissió decidís si es podia tirar endavant o no o bé adoptar aquesta mesura prevista per la llei i que preveu que sigui el propi Ajuntament qui encarregui més documentació per tenir informes complementaris sobre el projecte.

L'alcalde, David Font, ha dit que administrativament han seguit la via que havien de seguir però ha admès que políticament no estan d'acord amb el projecte. Malgrat això, ha dit que garantirien que el procés que s'engega a partir d'ara es faci amb totes les garanties i que, per això, no es posaran terminis perquè cal que els estudis i informes els elaborin experts en la matèria.

En aquest sentit, ha explicat que demanaran informes d'impacte paisatgístic i acústic de la iniciativa però que també volen estudiar més a fons l'interès públic del museu, que permetria que es pogués construir en uns terrenys rústics.

Un cop es tinguin tots aquests documents, l'Ajuntament haurà de veure si el projecte s'ajusta i es torna a tramitar o, per contra, es desestima com ja va passar fa dos anys quan el promotor va presentar una proposta per fer un camp de vol privat.

A la sessió hi han assistit una trentena de veïns, que han recriminat a l'alcalde i a la resta de l'equip de govern de Junts per Bellcaire que no haguessin informat abans de la iniciativa i que esperessin que es tramités l'aprovació inicial. Font ha argumentat que ho van fer perquè els van recomanar que se seguissin els procediments legals però ha dit que la voluntat inicial del govern era consultar-ho amb els veïns.

En aquest sentit, una de les membres de l'assemblea veïnal que s'ha constituït per oposar-se al projecte, Maria Mercè Rovira, ha dit que els va sorprendre que es tramités sense que el poble ho sabés i ha celebrat la decisió de suspendre la tramitació. Amb tot, però, ha insistit que tot plegat només els dona "temps" per continuar treballant per aturar-ho.

"La gent no ha vist res del que volem fer"

Per la seva banda, el promotor de la iniciativa, Jordi Diaz, ha defensat el seu projecte. Ha dit que tot i que inicialment preveia fer un aeròdrom privat quan se li va plantejar la possibilitat de fer un museu, no va dubtar-ho. En aquest sentit, ha explicat que té moltes avionetes antigues i que, fins i tot, ha contactat amb persones que tenen material com ara motors amb la voluntat d'exposar-los en aquest espai, que ocuparia un dels hangars del recinte.

Diaz ha lamentat no haver pogut explicar el projecte als veïns i ha dit que, fins i tot, en una de les reunions que s'han fet el van fer fora a "empentes". Diu que ho han fet tot correctament i que han presentat la documentació que es requereix en la fase en la qual es trobava el procés. "La gent no ha vist res del que volem fer", ha dit.

També ha defensat que hi ha molta gent que veu bé la iniciativa i ha criticat "falta d'imparcialitat" en la tramitació. Segons ha dit, li consta que hi hauria tècnics que s'han encarregat de redactar informes que s'hi oposen. "Avui també hem vist la postura de l'Ajuntament", ha dit.

Malgrat això, ha avançat que no tiraran la tovallola perquè hi ha invertit molt de temps i que seguiran treballant perquè el projecte pugui ser una realitat.