Signatures per reduir el nombre de pacients per infermera

Des d'avui i fins el juliol el Satse ha de recollir fins a 500.000 firmes

El sindicat d'infermeria Satse Catalunya ha arrencat aquest dimecres 7 de novembre una campanya de recollida de signatures per impulsar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP). El text presentat pel sindicat proposa limitar el nombre màxim de pacient per cada infermera, ja que segons Satse "en aquests moments es constata que hi ha una manca" de professionals gràcies a un estudi que han encarregat, tal com ha afirmat un dels portaveus del sindicat a Girona, Àlex Ventura.

Aquest document fixa una mitjana de 5,74 treballadors per cada 1.000 habitants, una situació que deixa lluny la ràtio europea amb 8,8 professionals per cada 1.000 persones. Les dades a nivell de tot l'estat espanyol són lleugerament més baixes que les catalanes, ja que es queden a les 5,5 infermeres per cada 1.000 habitants.

Segons els treballadors, aquesta situació acaba repercutint negativament en la qualitat del servei del pacient, ja que un sol professional ha d'atendre a més persones.

Per aquest motiu, en el projecte de llei que presenta el sindicat, estableix que com a màxim en els hospitals catalans s'assignin sis pacients per cada treballador, tot i que es podria arribar a vuit en casos puntuals. Aquesta xifra es queda ben lluny de l'obtinguda a l'estudi elaborat pel mateix SATSE en què constata que a Catalunya, cada treballador pot arribar a tenir 18 pacients en una sola planta d'hospital. El text també limita que cada treballador no superi els 1.500 habitants assignats en els centres de salut.

Si aquesta llei s'aprova, l'estat espanyol seria el primer de tot Europa i dels primers en tot el món en limitar un nombre de pacients per cada treballador. Segons el sindicat, la xifra límit de pacients per cada infermera s'ha mesurat a partir de criteris estrictament professionals que garanteixen la qualitat assistencial del col·lectiu.

Els treballadors consideren que aquesta proporció actualment es decideix segons cada comunitat autònoma i província vol i que, normalment, es prioritza l'estalvi econòmic per sobre de la qualitat.

500.000 signatures pel juliol

Per tal que aquesta ILP pugui debatre's en el Congrés dels Diputats, el sindicat ha d'aconseguir recaptar fins a 500.000 signatures i tenen temps per fer-ho fins el mes de juliol. De moment, fins ara han anat recollint firmes dins dels centres de salut, però des d'aquest dimecres el sindicat ha engegat una campanya per demanar firmes a la gent del carrer.

Es preveu que el sindicat vagi organitzant parades al carrer arreu de Catalunya amb l'objectiu de sensibilitzar a la població de la importància de tenir prou infermeres als centres de salut catalans i també demanaran a la gent que doni suport al projecte de llei amb una signatura.