Quinze lladres violents detinguts i un menor arrestat per agressió sexual durant les Fires de Girona

S'h'a detectat un increment de la violència en els grups entre els quals hi ha molts menors

Mossos d'Esquadra i Policia Municipal han detingut quinze lladres violents i han arrestat un menor per agressió sexual durant les Fires de Girona. El cap de l'ABP Gironès-Pla de l'Estany, l'inspector Xavier Domènech, ha detallat que han detectat un increment de la violència entre grups de joves –entre els quals hi ha menors no acompanyats- que se centren en robar mòbils i carteres.
Això ha fet incrementar els robatoris amb violència i intimidació d'un any per l'altre passant dels 18 del 2017 als 27 d'aquest any. També han arrestat un menor de 17 anys per violar una noia de 16. En total, però, la tendència delictiva durant les Fires de Girona ha anat a la baixa. Aquest any han registrat 331 delictes en deu dies quan l'any passat en van ser 352.
 
Una de les principals preocupacions dels Mossos i la Policia Municipal a l'hora de dissenyar el dispositiu policial durant les Fires de Girona 2018 era combatre els robatoris amb violència i intimidació. Segons ha explicat l'inspector Xavier Domènech, ja des de l'octubre de l'any passat han detectat un increment de grups de joves que es dediquen a atracar a gent pel carrer. L'objectiu és robar mòbils i carteres.

Per això, durant els deu dies de festes han posat especial èmfasi en combatre aquest tipus de delicte. Durant els deu dies de fires, han registrat un total de 27 d'aquests robatoris, nou més que l'any passat quan en van ser 18, i han detingut un total de quinze lladres. Domènech ha detallat que el perfil del delinqüent són joves d'entre 16 i 20 anys, d'origen magrebí i que actuen en grup. Entre els menors, l'inspector ha concretat que hi ha menors no acompanyats que s'escapoleixen de centres o bé viuen en cases ocupades.

A més, també subratlla que actuen amb més violència que abans perquè a vegades tiren a terra les víctimes per robar o duen armes blanques o fins i tot una pistola elèctrica per amenaçar. Domènech també exposa que durant les fires han detectat que han arribat joves d'altres localitats i que no tots els delinqüents arrestats viuen a la ciutat. Tot i això, ha descartat que a Girona hi hagi grups de jove que actuen "en manada per robar" i afirma que l'índex d'aquests delictes es troba dins de la normalitat.

"En general, les dades policials ens indiquen una forta estabilitat", ha afirmat Domènech que exposa que hi ha hagut un descens global del nombre de delictes durant les Fires de Girona, passant de 352 el 2017 a 331 aquest any. A més, és la segona xifra més baixa dels darrers sis anys. En total, Mossos i Policia Municipal han detingut 48 delinqüents, tretze menors d'edat i 35 majors. La majoria són per delictes contra el patrimoni, com robatoris o furts.

L'inspector també assenyala que hi ha "veritables professionals del furt" que viatgen a Girona o a qualsevol lloc on hi hagi aglomeracions per actuar. És el cas, per exemple, d'una dona d'origen romanès a qui l'any passat van enxampar amb una vintena de mòbils sostrets. Enguany l'han tornat a arrestar a la ciutat.

Agressió sexual

Els agents també han detingut un menor de 17 anys per violar una noia de 16 durant les festes de la ciutat. Segons ha concretat Domènech, la víctima anava amb un grup d'amics i es van conèixer durant la nit amb el grup de l'agressor. "Van establir una amistat i van iniciar una activitat que actualment li'n diuen enrotllar-se i a partir d'aquí es quan finalment es va produir l'agressió sexual", ha explicat l'inspector. Va ser un amic de la víctima qui es va posar en contacte amb els Mossos d'Esquadra i van oferir una descripció del menor, a qui van localitzar i detenir poca estona després. La menor el va reconèixer.

Domènech també subratlla que tant la víctima com l'agressor havien ingerit alcohol tot i ser menors d'edat. Aquesta és l'única denúncia per agressió sexual registrada durant els dies de fires.

Més positius en alcoholèmies i drogues

Domènech i l'inspector en cap de la Policia Municipal de Girona, Joan Jou, han fet el balanç policial de fires aquest dimecres. A banda dels delictes i les detencions, també han concretat que han augmentat el nombre de conductors enxampats conduint sota l'efecte de les drogues i l'alcohol. De les 237 proves d'alcoholèmia que ha fet la Policia Municipal, 18 han estat positius administratius i vuit penals. En drogues, quatre conductors han donat positiu.

Els Mossos d'Esquadra de trànsit han enxampat 33 conductors beguts, 26 amb positius administratiu i set penals, i 31 que anaven drogats.

La Policia Municipal també ha interposat denúncies per infraccions administratives per incompliment de les ordenances. Una de les informacions que cal destacar són les 43 denúncies que interposades per estacionar a l'interior de la Devesa sense autorització. Aquesta actuació ve motivada per la iniciativa de l'Ajuntament de Girona de limitar l'aparcament al parc durant les Fires a un vehicle habitatge per parada. A més, només s'ha permès que hi aparquessin els firaires que viuen a més de 25 quilòmetres de Girona.

La intensificació dels dispositius per garantir el compliment de les ordenances municipals i el civisme a la ciutat, especialment en horari nocturn s'ha traduït en l'augment de denúncies per tinença o consum de drogues (199) o beure alcohol al carrer (15). També han posat quinze denúncies per falta de respecte i desobediència als agents de l'autoritat i tres per desordres públics. Jou atribueix aquestes últimes denúncies a que l'elevat consum d'alcohol fa que augmenti l'agressivitat cap als agents.
 
Una altra dada remarcable és el descens de denúncies relacionades amb la venda ambulant a la ciutat (31 el 2017 davant de les 6 del 2018).