Endesa talla l'electricitat a Nylstar per impagament

Els setanta treballadors han hagut de tornar a casa

La tèxtil Nylstar de Blanes (Selva) s'ha quedat sense electricitat des d'ahir a les vuit del matí i va comportar que uns setanta treballadors haguessin de marxar cap a casa.

Endesa va tallar-los el subministrament pels impagaments d'accés a la xarxa que venien acumulant des d'abans de l'estiu del 2017. Els responsables de l'empresa s'havien compromès a abonar els diners pendents de forma fraccionada però en dues ocasions no ho va complir.

Endesa va informar-los en una carta al juliol que els donaven un termini per fer el pagament i que, si no el complien, es tallaria el subministrament. L'elèctrica assegura que s'ha actuat seguint el procediment i s'han compromès a donar "màxima celeritat" al restabliment del servei en el moment en què hi hagi un acord de pagament (ja sigui amb un ingrés o amb una garantia de pagament).

Des del comitè d'empresa denuncien que el tall del subministrament es fes "de cop i sense avisar" quan les màquines estaven en marxa. El seu president, Juan José Rodríguez, que és delegat d'USOC (el sindicat majoritari) ha explicat que des de llavors s'han posat en contacte amb la Generalitat i l'Ajuntament de Blanes per buscar una solució. Aquest matí hi ha previstes algunes reunions. L'empresa els ha assegurat que a partir del migdia ja estarà solucionat.

Una empresa amb dificultats

L'any 2009 el grup inversor Praedium va obtenir el 100% de l'accionariat de Nylstar Espanya en la tercera subhasta judicial per 1,8 milions d'euros. A partir del 2013 van començar els Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO) que van afectar bona part de la plantilla per la davallada de comandes.

L'empresa va estar vuit mesos aturada i a finals del 2016 va tornar a engegar màquines i amb una part de la plantilla afectada per expedients de regulació. El març del 2017 va posar en marxa una altra línia de producció de fil, arribant a tenir-ne tres. En aquell moment tenia uns 173 treballadors.