Perilla el 30% de la collita d'arròs de Pals perquè molts camps estan totalment inundats

Les pluges també poden esquerdar entre el 15% i el 20% de les pomes Fuji que s'havien de començar a collir


Els arrossars de Pals (Baix Empordà) cobreixen una extensió de 900 hectàrees. Els pagesos s'havien fixat la data de després del pont del Pilar per començar la collita de l'arròs. Les intenses pluges dels darrers dies però han complicat la situació. Hi ha un 30% de la superfície dels camps que es troba totalment inundada i l'aigua, fins i tot, tapa totalment les espigues d'arròs. En alguns casos, com explica el president de l'Agrupació de Defensa Vegetal (ADV)de l'Arròs de Pals, Josep Pericay, hi ha camps que fa tres dies que tenen totes les plantes d'arròs sota aigua just quan s'havia de començar a collir el cereal.

Segons ha explicat Pericay, per tal que es pugui salvar la collita caldrà que l'aigua es comenci a escolar pel subsòl o bé retorni al curs habitual de recs i rieres, molts d'aquests desbordats per les pluges. El president de l'ADV ha lamentat el mal estat en què es troben les rieres i que ha fet, segons Pericay, que ara tota la brutícia que arrosseguen les faci taponar i s'inundin els camps del costat. Pericay ha assegurat que l'Agència Catalana de l'Aigua no hi ha fet intervencions i que encara es continua arrossegant branques i materials de la nevada del passat 8 de març.

Per reconduir la situació també caldrà que les temperatures de les pròximes hores no s'apugin ja que, segons explica Pericay, un ambient més càlid és perjudicial per l'arròs perquè podria fer germinar el gra.

A tot plegat, s'hi afegeixen altres inconvenients. Es tracta dels ànecs que, amb uns camps negats, ho tenen molt més fàcil per arrencar espigues i menjar-se el gra de l'arròs. Després de les pluges, són molts els grups d'ànecs que es veuen plàcidament nedant sobre els camps d'arròs, ara convertits en llacunes. 'Només han d'abaixar una mica el bec sota l'aigua i ja s'emporten l'espiga sencera', es lamenta Pericay que diu que els ànecs són 'el problema número 1' que tenen després del temporal d'aigua.

Els arrossaires de Pals esperen que el temporal remeti del tot -aquest matí encara plovia a la zona- i els camps puguin tornar a la normalitat per tal de no patir pèrdues en la collita.

Les pomes Fuji, esquerdades

Les fortes pluges dels darrers dies també han deixat inundats els camps de blat d'aquells pagesos que encara no havien començat la collita. Segons Unió de Pagesos però els danys no són significatius però l'aigua sí obliga els agricultors a retardar uns 15 dies l'inici de la collita.

Més malparats han quedat els camps de pomeres, on hi ha sembrada la varietat Fuji. Aquesta varietat, de tonalitats vermelloses, es cull més tard que la resta de pomes. Aquesta setmana ja s'havia previst començar a collir-les però ara els camps estan plens d'aigua i no s'hi pot entrar.

A més, els forts aiguats han deixat a terra algunes pomes i, segons càlculs d'Unió de Pagesos, entre el 15 i el 20% de les pomes podien acabar esquerdades. Moltes presenten actualment bon aspecte però caldrà avaluar l'abast de les pluges en les pròximes hores ja que l'esquerda en la fruita apareix entre dos i tres dies després de les pluges.