La Guàrdia Civil rebutja l'eliminació de les cabines fronteres a la Jonquera

Argumenten que sense el punt de control els serà més difícils muntar controls i escorcolls

L'inici de les obres per desmuntar les antigues cabines del pas fronterer al Pertús començaran el proper 15 d'octubre. Es tracta d'una mesura obligada arran del tractat de Schengen que proposa l'eliminació les fronteres interiors de la Unió Europea.

La Guàrdia Civil espanyola alerta que la supressió de les cabines dificultarà els controls policials que fins ara es feien a la frontera. 'Els turismes passaran per aquesta zona a noranta quilòmetres per hora i no podrem aturar-los amb la mateixa facilitat com fins ara', ha explicat Tovar. El tinent coronel ha dit que el fet que deixin d'haver-hi també edificis farà que els escorcolls es facin amb un grau menor d'intimitat.

Tovar ha assegurat, però, que malgrat les dificultats aquesta mesura potenciarà la coordinació entre els diferents cossos. 'Ens haurem de coordinar amb la policia francesa i també amb els duaners', ha explicat. El tinent coronel ha afegit que per tal de mantenir el nombre d'actuacions potenciaran també altres punts de controls. 'Farem controls en àrees de servei o a la mateixa carretera nacional', ha afegit Tovar.

El tinent coronel ha fet aquestes declaracions el dia en què el cos militar espanyol ha celebrat a Girona la festa de la seva patrona. L'acte ha comptat amb diferents personalitats polítiques de la demarcació, com ara l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, i el delegat del govern espanyol a Girona, Francesc Francisco-Busquets.