El millor interpret de llaüt àrab arriba al Liceu

Naseer Shamma actuarà el 4 de novembre acompanyat de 30 músics

Naseer Shamma és considerat un dels millors intèrprets de llaüt àrab de tots els temps. Amb motiu de la 15a edició de l’Abu Dhabi Festival, el compositor i músic iraquià actuarà el 4 de novembre al Liceu amb els 30 músics de l’ensemble Beit Al Oud (Casa del Llaüt, una reconeguda institució d’ensenyament i preservació de la tradició) i els artistes convidats Carlos Piana i Giorgos Manolakis. El programa que presenten,D'Ashur a Sevilla, vol consolidar els llaços musicals entre el món àrab i Europa, i reflecteix l’estil característic de Shamma, a mig camí entre els mètodes tradicionals i les seves pròpies composicions modernes.

El concert del llaütista internacional iraquià materialitza l’acord que van firmar el Liceu i l’ADMAF el 2015 i que tindrà recorregut durant les següents temporades mitjançant l’intercanvi entre institucions i cultures.

‘D’Ashur a Sevilla’

A finals del segle vuit i principis del nou, la cort de Harun Al Rashid, el cinquè califa abbassí, va ser el bressol de l’aprenentatge. El gran músic i compositor iraquià Ibrahim Al Mawsili, el seu fill Ishaq Al Mawsili i el seu alumne Ziryab (un dels grans erudits de l’Edat d’Oro de l’Islam que més tard va servir a la cort dels Omeies de Córdoba) van crear una orquestra de 400 instruments de la família del llaüt i de corda. Els registres històrics afirmen que el so dels 400 músics era increïble. El mestre del llaüt àrab Naseer Shamma té el somni de seguir els passos d’Ibrahim Al Mawsili i crear una orquestra similar amb 400 artistes de tots els països de l’Orient Mitjà. El compromís de Naseer Shamma amb el llaüt, un símbol de la unitat global a través de la música, es reflecteix en nombroses gires, àlbums i publicacions, així com en una incansable dedicació a l’educació musical. Se’l reconeix merescudament, per haver millorat el repertori de la música àrab amb arrels que s’estenen més enllà del món àrab.

Avui dia, la xarxa d’acadèmies de música àrab Beit Al Oud, que Shamma va establi el 1999, està contribuint a l’avenç de l’educació musical, permetent que una important herència cultural musical prosperi entre una nova generació. D’Ashur a Sevilla es l’últim capítol del viatge en curs de Naseer Shamma i el Festival de Abu Dhabi per a consolidar els llaços històrics de la història de la música compartits pel món àrab i Europa i complir amb el llegat dels grans intel·lectuals d’ambdós continents.

Activitats complementàries

El 30 d’octubre a les 19h, Naseer Shamma s’acompanyarà del músic i cantant Ferran Savall en una nova edició de L’Artista Respon al Foyer. Compartiran davant del públic assistent la seva voluntat de connectar cultures i músiques del món, com la que ha dut a Savall a explorar en la seva música nombroses cultures, des de Pakistan a l’Índia o Armènia entre d’altres. 

Naseer Shamma

Aquest virtuós del llaüt àrab va néixer l’any 1963 al poble de Kut, prop del riu Tigris a Iraq. Després de seguir els passos de Jamil i Munir Bachir a Bagdad, va rebre el seu diploma el 1987 a la Bagdad Academy of Music. Va continuar els seus estudis al Higher Institute of Music a Tunísia i el 1998 establia el primer Beit Al Oud (Casa del Llaüt) a El Caire. Actualment està considerat un dels millors intèrprets de llaüt àrab de tots els temps i la seva farcida agenda d’actuacions la combina amb les seves composicions per a cinema, teatre i televisió, a més de les seves freqüents col·laboracions amb músics d’arreu del món. La seva capacitat de combinar l’històric instrument amb les noves composicions l’ha convertit en un autèntic mestre. El seu llaüt de vuit cordes (en comptes de sis), creat a partir dels escrits del teòric músic del novè segle Al Farabi, expandeix el rang de l’instrumento i li aporta una tonalitat única. Shamma va ser nomenat el 2017 Artista per la Pau per la UNESCO com a reconeixement al seu compromís amb l’educació musical de joves a l’Iraq, així com el seu esforç per promoure un missatge de pau.

ADMAF

Fundada el 1996, ADMAF és una de les organitzacions culturals sense ànim de lucre més antigues en el Golf Pèrsic. Pionera en noves pràctiques artístiques, busca aprofundir en el diàleg intercultural global i inspirar un interès renovat en la creativitat dels Emirats Àrabs i el món àrab. Sovint en col·laboració amb importants institucions nacionals i internacionals, ADMAF ofereix iniciatives multidisciplinàries per a persones de totes les edats, orígens i nacionalitats a través de l'Abu Dhabi Festival, plataformes juvenils i programes comunitaris durant tot l'any.

Abu Dhabi Festival

Patró: H.E. Sheikh Nahayan Mabarak Al Nahayan, Ministre de Tolerància dels Emirats Àrabs

Fundat el 2004, l'Abu Dhabi Festival es va dur a terme inicialment sota el patrocini del llavors Ministre d'Informació i Cultura (i ara Ministre de Relacions Exteriors i Cooperació Internacional) H.H. Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan. El va seguir de 2007 a 2011 el patrocini d'H.H. Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, el Príncep Hereu d'Abu Dhabi i el Comandant Suprem Adjunt de les Forces Armades dels Emirats Àrabs. Avui dia, el Festival es duu a terme sota el patrocini d'H.I. SheikhNahayan Mabarak Al Nahayan, Ministre de Tolerància dels Emirats Àrabs.

L'Abu Dhabi Festival és reconegut actualment com un dels millors del món, posicionant Abu Dhabi com una destinació cultural i la principal celebració de la creativitat i les arts a la regió. Reflectint la visió de la capital dels Emirats Àrabs com una cruïlla cultural internacional, l'Abu Dhabi Festival es basa en els principis del pare fundador del país, el difunt xeic Zayed Bin Sultan Al Nahayan: tolerància, respecte i il·lustració. Com una pròspera metròpolis que situa l'art, l'educació i la cultura en primer plànol, el Festival exerceix un paper intrínsec en expandir encara més els límits de la creativitat i la innovació a través de les arts. A través del seu programa principal, així com de plataformes juvenils i iniciatives comunitàries, s'estén als més llunyans abastos dels Emirats Àrabs, involucrant a nens, joves i adults al mateix temps que brinda experiències memorables i significatives que uneixen a visitants, residents i ciutadans per igual.

Enfortit per una creixent xarxa de 30 socis internacionals, cada any, el Festival reuneix a les audiències per gaudir d'experiències úniques que donen testimoni dels llaços profunds que compartim. Sempre creixent, sempre innovant, porta el millor del món a Abu Dhabi i porta el millor d'Abu Dhabi al món.