Els municipis de la Catalunya del Nord obren una oficina de representació a Girona

La voluntat és fomentar la coneixença entre els dos territoris amb el TAV com a element bàsic vertebrador

La comunitat de municipis de Perpinyà Mediterrània la integren 26 poblacions que, per primera vegada, tindran una oficina permanent per garantir relacions a banda i banda dels Pirineus. El president de Perpinyà Mediterrània, Jean Paul Alduy, ha assenyalat que l'obertura d'aquesta seu -situada a la plaça Josep Pla- és un 'primer pas' cap a unes relacions més fluïdes. Pels impulsors de l'oficina, el TAV -que ha de ser una realitat al 2012 i que unirà Girona i Perpinyà en mitja hora- és un element vertebrador bàsic per millorar les relacions entre els dos territoris.

Fins al moment però ja existeixen algunes iniciatives transfrontereres que ara, amb aquesta nova seu de Perpinyà Mediterrània s'han de potenciar. En són exemple, en l'àmbit cultural, el programa Escena Transfronterera, pagat amb fons europeus. Amb la complicitat de El Canal-Centre d'Arts Escèniques de Girona i Salt i el Teatre de Perpinyà s'estan programant espectacles per permetre la mobilitat del públic des d'unes sales a les altres.

Aquesta setmana, a més,  s'ha signat també la creació d'un pol de recerca transfronterera en l'àmbit de la salut, el turisme, l'aigua o l'alimentació. El projecte el conformen cinc universitats, entre les quals hi ha Girona i Perpinyà. 

La voluntat dels impulsors de la seu del Perpinyà Mediterrània és crear 'una xarxa' entre les comarques gironines i la Catalunya del Nord, on hi viuen més d'1 milió de persones. A l'oficina de la comunitat s'hi faran tasques de suport de desenvolupament de projectes de cooperació transfronterera. 

A la inauguració de la seu hi ha assistit també el president de la Diputació de Girona, Enric Vilert, que ha remarcat que el TAV serà un 'element clau' per fer més fluïdes encara les relacions entre els dos territori històricament lligats. 'Les comunicacions són la clau per fer tractes de la mena que siguin', ha manifestat.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, s'ha mostrat satisfeta que la comunitat de municipis hagi escollit Girona per obrir la seva primera oficina i ha qualificat 'd'iniciativa absolutament europeista' aquesta decisió.