Girona congela per tercer any consecutiu els impostos però augmentarà algunes taxes el 2011

S'apujarà la taxa d'escombraries, les terrasses dels bars i restaurants i les parades del mercat municipal pagaran més

L'equip de govern presentarà la proposta d'ordenances fiscals per al 2011 davant la comissió informativa d'Hisenda el dimecres vinent i està previst la seva aprovació inicial per ple el 19 d'octubre.

L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, ha remarcat que l'ajuntament 'està a l'alçada' de la situació econòmica que viuen els ciutadans i, per això, congela per tercer any consecutiu els impostos dins un mateix mandat. Pagans ha recordat que les arques municipals tenen com a principal ingrés alguns impostos com és l'IBI però que, malgrat les dificultats econòmiques que també viuen els ens locals, ha decidit no apujar-lo. 'Som conscients que estem immersos en la crisi i, malgrat algunes dades de Girona indiquen cert creixement, volem ser prudent i responsables i no tocarem els impostos', ha declarat.

La tinent d'alcalde d'Hisenda, Maria Àngels Freixenet, ha explicat que s'ha fet un estudi per determinar quines eren les taxes que presentaven més desnivell entre el que paga l'ajuntament i el diner que el ciutadà paga per aquest servei. Un cop fet aquest estudi, l'ajuntament proposarà apujar el servei de recollida d'escombraries un 3%, la taxa per al mercat d'abastaments i Mercagirona -que se situaria entre un 2,5% i un 4,5%- i també la taxa per a l'ús d'equipaments esportius (3%).

També s'han introduït modificacions a la taxa per aprofitament de les vies públiques, que afecta les terrasses de bars i restaurants, parades de fires puntuals o rodatges cinematogràfics, entre d'altres. Freixenet ha explicat que en aquest cas s'ha canviat la categoria de carrers que fins ara hi havia -es paga més segons on es posi la terrassa- i, a més, s'ha introduït per primera vegada una taxa segons l'espai que s'ocupa. La tinenta d'alcalde ha detallat que aquest ajustament produirà casos d'establiments que pagaran més que fins ara però també alguns que poden gaudir de decreixements.

Una altra taxa que s'ha modificat -per adaptar-se a la nova llei- és la de petició de llicències d'activitats. Ara la legislació no obliga a demanar una llicència per obrir un nou negoci i, en algunes ocasions, és suficient la comunicació de l'obertura. Això ha forçat el consistori a introduir modificacions en aquest sentit.

Freixenet ha dit que la premissa amb què han treballat és 'no augmentar la pressió fiscal en allò que l'ajuntament es veu capaç de mantenir' pensat, segons ha indicat, en què les famílies encara pateixen la crisi. Ara bé, la tinenta d'alcalde ha reconegut que, per contra, 'cal assegurar que els serveis es puguin continuar prestant' i, per això, s'ha buscat 'l'equilibri entre el que es paga i el què s'ofereix'.

Està previst que la modificació de les ordenances es voti en el ple del 19 d'octubre.