Es compleixen 10 anys de l'enterrament del 'Negre de Banyoles'

El Boiximà va ser portat a Botswana arran de la denúncia interposada el 1991 per Alphonse Arcelin

Una placa clavada al bell mig d'un camp de futbol al poblat de Gaborone (Botswana) recorda que allà s'hi va enterrar, avui fa deu anys, el guerrer boiximà dissecat del museu Darder de Banyoles. L'home, conegut popularment com el 'Negre de Banyoles', va ser focus de polèmica durant l'època dels 90 després que el metge Alphonse Arcelin denuncies reclamés davant de la justícia la retirada del guerrer l'any 1991. La negativa per part de l'Ajuntament de Banyoles va provocar que Arcelin iniciés una creuada per tal d'assolir el seu objectiu, iniciant d'aquesta manera una polèmica d'àmbit internacional.

El president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, juntament amb el president del COI, Joan Antoni Samaranch, el director general de l'UNESCO, Federico Mayor Zaragoza i el president de l'ONU, Boutros Boutros-Ghali, van reclamar la retirada del guerrer boiximà del Darder. Finalment, i després de moltes pressions, el ple de l'Ajuntament de Banyoles va acordar la repatriació del cos nou anys després de la primera petició feta per Arcelin.

Els cos del guerrer va ser enterrat en uns terrenys de Gaborone el 5 d'octubre de 2010 on, actualment, s'hi troba un camp de futbol. Una placa situada en un dels córners recorda la història del boiximà i la polèmica que se'n va generar.