L'Estat ha expulsat 84 delinqüents estrangers multireincidents de les comarques gironines

La policia espanyola ha fet 950 propostes d'expulsió de les quals només 137 s'han fet efectives

Les expulsions de delinqüents multireincidents són un dels objectius que es van fixar policies, jutges i fiscalia arran del conflicte que va esclatar a Salt (Gironès) a principis d'any. Totes les parts van subscriure un protocol de coordinació on s'establia que, sempre que es pogués, s'expulsarien els multireincidents del territori en comptes de tancar-los a la presó.

Ara aquesta tasca conjunta ja ha començat a donar els seus fruits. I és que, segons recull l'estadística de la policia espanyola, al llarg dels últims dotze mesos la Subdelegació de l'Estat ha expulsat 84 estrangers que delinquien de manera habitual a les comarques gironines.

Aquesta xifra representa, segons concreta el comissari, 'un increment del 15%' d'aquests casos respecte anys anteriors. A més, el mateix comissari en cap ha ressaltat que les expulsions de delinqüents multireincidents s'han convertit en una 'veritable prioritat' per al cos 'amb la voluntat d'anar reduint els índexs de delinqüència'.

De fet, els temes d'estrangeria i control de fronteres són una de les àrees que centra les actuacions de la policia espanyola a les comarques gironines. En total, als punts fronterers de la Jonquera (Alt Empordà), Portbou (Alt Empordà), Camprodon (Ripollès) i Puigcerdà, els agents han detingut 708 persones en situació irregular i 820 més que es trobaven en cerca i captura.

Trapote també ha explicat que un cop es desmantellin les cabines policials de l'autopista AP-7, a partir d'aquest octubre, s'intensificaran les patrulles mixtes a l'hora de fer controls. 'Seguirem treballant a la mateixa línia, i estem a punt de signar un acord, que suposarà un major control policial tant a la zona de plataforma com als punts interiors', ha indicat Sebastián Trapote.

Pel que fa a les propostes d'expulsió, a les comarques gironines la policia espanyola n'ha tramitades 950 al llarg dels últims dotze mesos. D'aquestes, però, només 137 s'han arribat a fer efectives. El comissari Sebastián Trapote ha explicat que aquest percentatge tan baix es deu al fet que els tràmits són carregosos, i que algunes expulsions es materialitzen en altres punts del territori estatal.

Gairebé 100 detinguts a l'aeroport de Girona

L'estadística de la policia espanyola, que s'ha donat a conèixer durant la celebració del dia dels Àngels Custodis, també recull que els agents han detingut 94 persones a l'aeroport Girona-Costa Brava per falsificacions. A més, a 22 persones se'ls ha denegat l'entrada després d'aterrar perquè no reunien els requisits necessaris.

Per últim, el cos estatal ha donat dades de certificació de documents. Durant els darrers dotze mesos, han expedit 85.293 DNI, 36.977 passaports, 18.260 targetes d'estrangeria i 7.000 certificats de registre de ciutadans de l'Europa comunitària.

Precisament, durant el seu discurs, el comissari en cap de Girona ha ressaltat que la posada en marxa del sistema de cita prèvia ha contribuït a esponjar les cues de ciutadans que es formaven a les oficines. Tot i això, Sebastián Trapote també ha recordat que a l'estiu el servei va tenir elevades puntes de demanda. Per això, ha demanar als ciutadans que no 'esperin a darrera hora abans de vacances' per fer-se documents.