Boada demana als boletaires que vagin a la muntanya amb les 'condicions adequades'

El secretari general d'Interior fa una crida a la prudència després de les tres morts d'aquest estiu

Boada ha fet una crida a la prudència, altra vegada, perquè els boletaires tinguin precaució quan s'endinsin als boscos catalans. Cal, des del seu punt de vista, anar a la muntanya amb les 'condicions adequades' com portar telèfons mòbils -que encara que no hi hagi cobertura es pot trucar al número d'emergències 112-, dur menjar, roba d'abric o anar ben calçat, ja que d'aquesta manera es pot evitar que una jornada de caça de bolets acabi en tragèdia.


Des de fa setmanes, Interior demana prudència màxima als excursionistes i boletaires, després que el mes d'agost, en només dues setmanes, morissin tres persones a les muntanyes del Ripollès. L'última víctima es va registrar el 27 d'agost, quan Rafael Ruiz, veí de Mataró i de 58 anys va desaparèixer a la zona de Tregurà, al terme de Vilallonga. Un dia després de la seva desaparició es va trobar el seu cos sense vida. Els altres dos, Joan Buxeda, un veí de Santa Pau de 74 anys, i Francesc Geli, de 69 anys, van morir d'un atac de cor mentre caçaven bolets a Espinavell i Llanars, respectivament.

Gossos rastrejadors

Boada ha recordat també que, des de fa més de quinze dies, el cos de Bombers de la Generalitat ha incorporat dotze gossos equipats amb un dispositiu GPS per als rescats de muntanya. La unitat canina no només és útil a l'hora de buscar excursionistes o boletaires desapareguts, sinó que també participen en altres emergències com ara allaus o rescats en zones d'aiguamolls.

Segons el secretari general d'Interior, amb aquesta incorporació és fa 'un pas més' en ser molt més eficients a l'hora de rescatar el més aviat possible una persona desapareguda a les muntanyes o boscos del territori català.

31 parcs de bombers en quatre anys

El secretari general d'Interior ha fet aquesta crida a la prudència en la inauguració aquest diumenge de la reforma i ampliació del parc de Bombers d'Amer, a la Selva. El projecte ha suposat una inversió d'un 1,8 milions d'euros. Boada ha destacat que aquesta modificació significa un millor aprofitament de l'espai en una 'zona estratègica' per tenir aquest parc de Bombers.

Boada també ha explicat que durant els quatre anys de mandat a Catalunya s'han inaugurat un total de 31 parcs de Bombers, comptant el d'Amer inaugurat aquest diumenge. A més, ha destacat que aquest mes d'octubre s'acabarà el de Santa Coloma de Farners, s'han adjudicat les obres del de Llança i es preveu que s'adjudiquin aviat les obres del parc d'Olot, a més també del parc de la Regió d'Emergències de Girona, situat a Fornells de la Selva.

Per això, el secretari general d'Interior ha destacat aquesta 'important activitat' en temes de seguretat tot i la crisi, ja que des del seu punt de vista en seguretat i emergències 'no hi ha crisi que valgui'.

'Defensor dels okupes'

D'altra banda, el secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, va criticar que Boada fos present a la manifestació de Girona el dia de la vaga general. El va titllar de ser el 'defensor dels okupes' i, a més, Puig va destacar que Boada havia de dimitir perquè 'el número dos d'un Departament o d'un Ministeri de qualsevol país no es pot permetre estar darrere la pancarta donant una imatge d'histrionisme'.

Per la seva banda, el secretari general d'Interior ha respost aquest diumenge les declaracions de Puig amb una afirmació rotunda: 'Jo fa temps que no comento les paraules del senyor Puig perquè són irrellevants pel país'.

A més, ha insistit que va exercir 'democràticament' el seu dret a manifestar-se en contra la reforma laboral i per estar al costat dels treballadors, tenint controlat en tot moment que els temes de seguretat estaven coberts amb el conseller Saura al capdavant.