Vuit entitats socials i ambientals s'uneixen per crear un projecte d'economia verda i ecoturisme

La iniciativa ha generat setze llocs de treball per a persones vulnerables

Tres entitats socials i cinc més d'ambientals han creat una nova cooperativa per tal d'oferir serveis de gestió i ecoturisme a masies rurals. L'objectiu és que alguns propietaris de finques rústiques puguin contractar la cooperativa perquè aquesta realitzi diferents gestions com ara netejar la massa forestal, fer tasques de fusteria o cuidar de l'hort. Hi ha una segona línia de negoci que és oferir activitats ecoturístiques als propietaris de les finques.

Una de les coordinadores del projecte, Anaïs Pascual, ha avançat que ja "s'han generat setze llocs de treball" per a persones de col·lectius vulnerables. Aquests treballadors han ajudat a activar "quatre finques que no estaven en ús" i ara mantindran la feina gràcies a l'explotació turística de les cases.

Per la seva banda, les entitats ambientals han rebut formació de com enfocar les activitats que ja tenien per oferir-les com a productes turístics. De fet, un altre dels coordinadors del projecte, Marc Vilahur, ha destacat que les entitats ambientals viuen "experiències úniques" com ara passejar amb caiac pels meandres de l'Ebre o una sortida pel Cap de Creus. Segons Vilahur, "fins ara no havíem pensat en explotar-les turísticament" però ara començaran a oferir-les en el catàleg de la cooperativa per tal que qualsevol interessat pugui oferir-les en els seus establiments.

Vilahur, a més, ha afirmat que actualment tenen registrades 42 finques que podrien contractar els serveis de la cooperativa. Són finques que coneixen les entitats ambientals i que els propietaris necessiten suport en la gestió d'aquestes i estan distribuïdes arreu de Catalunya.

El coordinador, a més, destaca que contractant la cooperativa, el propietari s'assegura que es farà una gestió pensant en el medi ambient, ja que tot i que la feina la faran persones de col·lectius vulnerables, estaran supervisades per les entitats ambientals.

En aquesta línia, la nova cooperativa ofereix a les masies com recuperar alguns espais naturals, mantenir un jardí o un hort o com tenir un manteniment sostenible dels edificis. Però també serveis enfocats al turisme com ara visites guiades pel territori, activitats de lleure o tallers de descoberta.

Les entitats que formen el projecte de Territoris Singulars són d'arreu del territori català i, de moment, ja han aconseguit la gestió de quatre finques repartides a les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona, la demarcació de Barcelona i la de Girona.

Una cooperativa dedicada a la ratafia

Arran de la formació sobre economia verda i ecoturisme que les entitats del projecte han ofert al llarg d'aquest any, ja s'ha constituït una nova cooperativa dedicada a la ratafia. Es diu La Sobirana i està formada per tres joves que s'han presentat com uns apassionats d'aquest licor casolà. Ara, en la nova cooperativa sense ànim de lucre oferiran "serveis i activitats de lleure relacionades amb la ratafia", tal com ha explicat el seu president, Ernest Morell.Per això plantegen degustacions de diferents tipus del licor, rutes gastronòmiques i moltes altres activitats.

De cara a un futur també es plantegen oferir tallers de fer ratafia, però Morell ha matisat que aquesta línia encara està en "una fase embrionària". De moment, ofereixen els seus serveis a qualsevol programador de centres cívics o de festes, així com també a cases de turisme rural.