Acord entre CiU i el PSC a l'Ajuntament de Girona per aprovar les ordenances fiscals

El pacte permetrar fraccionar el pagament en tres, cinc o deu mesos

Les negociacions entre CiU i el PSC han arribat a bon port, i demà a la tarda l'Ajuntament de Girona aprovarà les ordenances fiscals per al 2019. Serà en un ple extraordinari que es farà a dos quarts de cinc de la tarda.

L'acord que han segellat el govern i els socialistes l'han negociat la tinenta d'alcalde d'Hisenda, Maria Àngels Planas, i la portaveu del grup i regidora Sílvia Paneque. El pacte amplia les propostes que CiU va posar damunt la taula i n'incorpora de noves que havia fet el PSC.

La més destacada és la creació d'una 'tarifa plana' per pagar els tributs periòdics: l'IBI, l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE), el gual o les taxes de tinença d'animals, vehicles o cementiris. Aquells gironins que ho vulguin podran unificar-les totes i pagar-les de manera fraccionada en tres, cinc o deu mensualitats. Això sí, ho hauran de demanar abans a l'Ajuntament i esperar-se fins al 2020 (ja que les sol·licituds s'hauran de presentar abans del novembre de l'any anterior al qual han de tenir efecte).

A més d'aquesta 'tarifa plana', CiU i PSC també han pactat apujar la subvenció de l'IBI per a aquells propietaris que cedeixin un habitatge a la borsa de lloguer social (que passarà del 25 al 50%). Sílvia Paneque subratlla que, d'aquesta manera, l'Ajuntament de Girona "a partir de l'any vinent té una mesura amb cara i ulls per combatre l'elevadíssim preu del lloguer a la ciutat". A més, la regidora recorda que el consistori s'ha compromès "a trobar un gravamen com a recàrrec de grans tenidors amb pisos buits".

Pel què fa a l'IBI, les ordenances del 2019 també inclouran bonificacions de fins al 90% d'aquest tribut per a aquells col·lectius que es trobin en una situació de vulnerabilitat. Entre els quals, jubilats amb pensions no contributives o aquells qui percebin la Renda Garantida de Ciutadania.

Recolzar l'emprenedoria

El pacte CiU-PSC per a les ordenances del 2019 també inclou altres novetats. S'apuja la bonificació de la taxa d'escombraries per a aquells qui utilitzin la deixalleria (que passa del 15 al 25%) i, a més, aquells emprenedors que obrin un negoci veuran reduït l'import d'aquest tribut a la meitat durant els dos primers anys. En paral·lel, aquelles empreses que contractin treballadors a temps complert a través del Servei Municipal d'Ocupació es beneficiaran d'una reducció del 10% de l'IAE.

Per últim, les ordenances incorporen un altre paquet de propostes introduïdes pels socialistes. Per exemple, els pares i mares de menors amb discapacitat podran tenir un duplicat de la Targeta de Discapacitat; els malalts o discapacitats permanents podran accedir gratuïtament a les piscines municipals sense haver de renovar el permís cada any o qui utilitzi vehicles ECO gaudirà d'una rebaixa del 25% de l'impost.

L'acord també estableix que l'Ajuntament farà més publicitat de les bonificacions i exempcions que inclouen les ordenances. No només a través del web, sinó amb un bustiatge a totes les llars de la ciutat.

Predisposició i millora

La tinenta d'alcalde d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha agraït al PSC la seva "predisposició" per tancar l'acord. "No només per aprovar unes ordenances eminentment socials, sinó també per millorar-les en alguns aspectes que repercutiran directament a la ciutadania", ha afegit.

Per la seva banda, la portaveu socialista ha destacat que "el servei al conjunt dels gironins i gironines exigeix que siguem capaces de trobar punts en comú per tenir una fiscalitat adequada, oportuna i seriosa". "Ajustar la pressió fiscal a la situació econòmica i social és combatre el problema de tenir una certa recuperació econòmica i, a la vegada, feblesa social", ha conclòs Sílvia Paneque.