'Salvem' ajudarà als veïns de Bellcaire a oposar-se al nou aeròdrom

L'entitat estudiarà a fons el projecte perquè no veu clara la iniciativa

L'entitat IAEDEN-Salvem l'Empordà no veu clar el projecte que preveu construir un aeròdrom en uns terrenys de 87.000 metres quadrats a Bellcaire d'Empordà. La seva portaveu, Marta Ball-llosera, va assistir a la reunió organitzada aquest dimecres per l'Ajuntament per explicar als veïns la iniciativa.

"Ens va sobtar perquè la sala estava plena i tothom hi estava en contra", assegura. De fet, Ball-llosera ha explicat que els veïns ja s'han organitzat i han convocat una reunió per parlar-ne. "Nosaltres ja els hem dit que els hi donarem suport a l'hora de presentar al·legacions", remarca.

I és que l'Ajuntament va aprovar inicialment a finals de setembre el projecte, que preveu dues pistes i quatre hangars de 500 metres quadrats cadascun, en un dels quals s'hi ubicaria un museu dedicat a l'aviació. L'alcalde, David Font, va explicar ahir que ha hagut de donar el vistiplau a la iniciativa perquè compta amb tots els informes favorables. Tot i això, ha animat als veïns a presentar-hi al·legacions si no ho veuen bé i ha avançat que demanaran als promotors que prenguin mesures per minimitzar al màxim l'impacte paisatgístic.

De fet, a la documentació del projecte el promotor especifica que per minimitzar l'impacte dels hangars (que tindrien una alçada màxima de 15 metres) s'hi plantarà una filera d'arbres i que no es veuran des del nucli urbà perquè a masia que hi ha als terrenys taparà les construccions.

Ball-llosera diu, però, que l'objectiu final del projecte no queda clar i que no "s'entén" que es vulgui fer un aeròdrom en aquesta zona quan ja n'hi ha un a pocs quilòmetres, a Viladamat. En aquest sentit, diu que creuen que tindrà un fort "impacte", sobretot de sorolls, perquè se situarà a poca distància del nucli urbà. "La qualitat i el benestar del municipi pot quedar molt alterat", conclou.

Amb tot, la portaveu de l'entitat recorda que la proposta va arribar a l'Ajuntament fa dos anys però que aleshores es va tombar perquè hi faltava documentació. "Creiem, tot i que hem d'estudiar els documents a fons, que com que es tracta d'uns en sòl d'especial interès agrícola no permetrien fer-hi un aeròdrom i justificar la utilitat pública han fet el museu", insisteix.

Trenquen un dels vidres del cotxe de l'alcalde

L'alcalde del municipi, David Font, ha denunciat davant dels Mossos d'Esquadra que li han trencat un dels vidres del cotxe. Els fets s'han produït just l'endemà de la reunió on Font va explicar als veïns el polèmic projecte per fer l'aeròdrom. Font ha lamentat els fets i ha condemnat qualsevol acte de violència. "Podem discutir del que sigui però mai arribar aquí", ha dit.

Font espera que es tracti d'un fet aïllat i que, a partir d'ara, la situació al municipi es normalitzi. De fet, s'han començat a distribuir uns papers anònims que fan una crida a la calma. "Estem radicalment en contra de tota acció violeta! Mai, mai la violència no ha arreglat res!", asseguren.

"Bellcaire ha estat sempre un poble obert. Ningú, i molt menys les persones que treballen pel poble, es mereix ser víctima d'insults. Encara menys de cap mena d'acció violenta contra els seus bens o contra ell mateix", insisteixen.

En aquest sentit, diu l'escrit, algunes de les persones que s'oposen al projecte han creat un grup per preparar al·legacions i conviden a tothom qui vulgui a participar-hi obertament. "Pensem que és millor treballar junts, tindrem més força!", remarquen. Per això, animen a participar a la reunió convocada la setmana vinent i recorden que cal "aprofitar tots els camins legals per fer-hi oposició". "Hi ha camp per córrer", afegeixen.