Més de 4.000 persones es manifesten a Girona per la vaga general

CCOO i la UGT qualifiquen l'aturada d'èxit rotund i afirmen que marcarà un punt d'inflexió

  • Un moment de la manifestació d'ahir © ACN
    Un moment de la manifestació d'ahir © ACN
  • Més de 4.000 persones s'han manifestat pels carrers de Girona corejant consignes contra la reforma laboral © ACN
    Més de 4.000 persones s'han manifestat pels carrers de Girona corejant consignes contra la reforma laboral © ACN

Xiulets, petards, pancartes contra la reforma laboral i sobretot- clams a favor de la vaga general han centrat la manifestació d'aquesta tarda a Girona. La protesta, encapçalada pel lema 'Així no, contra la reforma laboral i les retallades salarials', ha aplegat més de 4.000 persones i s'ha convertit en una autèntica mostra de força sindical.

Corejant consignes com 'Aquesta vaga, l'hem guanyada' o 'Vaga guanyada, reforma caducada', els manifestants han recorregut els principals carrers del centre de Girona. En total, més de set sindicats (CCOO, UGT, CGT, CNT, USO, SUP i IAC, entre d'altres) i representants de partits polítics (ERC i ICV) han clamat a una sola veu contra la reforma laboral aprovada per l'executiu estatal.

La manifestació ha sortit del passeig de la Copa i, després d'una hora de recorregut, s'ha acabat davant la seu de la Generalitat a Girona. Entremig, la marxa ha passat per l'avinguda Ramon Folch, la Gran Via Jaume I i els carrers Barcelona i Joan Maragall.

Durant la manifestació, s'han pogut veure pancartes on es podien llegir missives com 'Contra l'espoli fiscal, vaga general', 'Plantem cara' o 'Aquest govern dóna diners als bancs i roba als treballadors'. La protesta ha transcorregut enmig d'un ambient festiu i sense incidents.

Èxit rotund

Un cop davant la seu de la Generalitat, els secretaris generals de CCOO i la UGT a la demarcació han coincidit a destacar 'l'èxit rotund' que la vaga general ha tingut arreu de la demarcació. 'La lluita ens dóna allò que les lleis ens prenen, i hem sabut dir Ara no!', ha ressaltat Dolors Bassa. La secretària general de la UGT també ha agraït la valentia dels qui avui no han anat a la feina, i ha titllat 'd'injusta' la reforma, perquè no fa més que 'criminalitzar' col·lectius com els pensionistes, els aturats o els assalariats.

Amb la mateixa contundència també s'ha expressat el seu homònim a CCOO, Bartomeu Compte. El secretari general ha afirmat que avui 's'ha guanyat el pols que ens estan fent' i ha afegit que ara ha arribat l'hora de 'tornar a negociar per canviar les polítiques, perquè la unió fa la força'.

Davant tota la gentada que hi havia congregada, Compte també ha etzibat: 'Que se'n vagin a la merda amb el seu dèficit públic i la manera d'entendre els drets dels treballadors, que ens condemna a tenir 50.000 aturats a les comarques gironines!'.

Els que més, indústria i transport

Pel que fa al seguiment de la vaga general arreu de la demarcació, tant CCOO i la UGT coincideixen que els sectors on l'aturada s'ha deixat sentir amb més força han estat 'amb diferència' els de la indústria, la construcció i el transport, amb seguiments mitjans del 90%. 'Hem acomplert al 100% l'objectiu que teníem de fer un cop contundent al govern estatal', ha ressaltat Bartomeu Compte.

Tant ell com Dolors Bassa han afirmat que, a partir d'ara, s'obre un punt d'inflexió a l'hora d'asseure's a negociar tant amb els governs com amb les patronals. Per contra, allà on la vaga ha punxat més ha estat a l'administració pública. 'Portem quatre o cinc vagues al sector públic en els darrers mesos, i la gent està molt cremada', ha explicat Dolors Bassa.

Per exemple, a l'educació pública, la UGT calcula que entre el 20 i el 30% dels professors s'han sumat a l'aturada. 'Tot i això, també ens ha sorprès que a l'escola concertada hi ha hagut professors que han fet vaga', ha explicat la secretària general de la UGT a les comarques gironines.

Pel que fa al comerç, aquí els sindicats també reconeixen que l'aturada ha estat desigual depenent de les zones. 'A llocs com Lloret de Mar, Campdevànol o Platja d'Aro s'han tancat molts comerços', han explicat els dos secretaris generals. Per contra, a ciutats com Girona molts han obert i han optat per abaixar les persianes a la tarda.