2.000 manifestants tallen la frontera al Pertús en protesta contra la reforma laboral

La manifestació ha congregat fins a nou sindicats i s'ha desenvolupat enmig d'un ambient festiu

Unitat davant les retallades laborals, tant a l'estat espanyol com arreu d'Europa. Aquesta és la imatge que han volgut escenificar fins a nou sindicats aquest migdia al Pertús (Alt Empordà). Convocats per la Confederació Europea de Sindicats (CES) i amb el rerefons de la vaga general, més de 2.000 persones s'han manifestat pels carrers de la localitat i han acabat la marxa al pas fronterer del Pertús.

La manifestació ha aplegat cinc sindicats de la Catalunya del Nord (CGT, CFdT, FO, CFTC i UNSA), tres de les comarques gironines (CCOO, UGT i USOC) i la Unió Sindical d'Andorra (USdA). A partir de quarts de dotze del matí, i enmig de crits i pancartes, els concentrats s'han manifestat de punta a punta d'El Pertús enmig d'un ambient festiu.

El motiu que els aplegava era doble. Per una banda, la protesta s'emmarcava dins les concentracions convocades arreu del continent contra els plans d'austeritat de la Comissió Europea. Per altra banda, la manifestació també ha servit per escenificar el suport dels sindicats de banda i banda dels Pirineus a l'aturada general convocada arreu de l'estat espanyol.

'La crisi és d'ells... La solució, és nostra!', 'Tots junts resistirem' o 'No a l'austeritat, prioritat al treball i al creixement' són alguns dels lemes i les consignes que han encapçalat la marxa. La manifestació s'ha acabat al pas fronterer de la N-II al Pertús, on els representants sindicals han llegit diversos manifests.

A més de reclamar a Brussel·les que faci marxa enrere, els sindicats gironins han clamat contra la reforma laboral. 'La crisi és un gran negoci, al qual ara s'hi afegeixen les retallades laborals i salarials', ha ressaltat el portaveu de CCOO, Ricard Bellera. 'Algú va dir que la llibertat és un matí de vaga general, i avui i aquí som lliures', ha afegit la portaveu de la UGT, Laura Pelay.

La portaveu de la UGT, durant el seu parlament, també ha reclamat a l'executiu estatal que retiri la reforma del mercat laboral 'si li queda una gota de dignitat, perquè la vaga és un èxit'. La protesta al Pertús, que ha durat prop de tres hores, no ha provocat problemes de trànsit perquè els Mossos d'Esquadra i la Gendarmeria han desviat els vehicles per l'autopista AP-7.

Seguiment desigual a la demarcació

Els dos secretaris generals de CCOO i UGT a les comarques gironines, Bartomeu Compte i Dolors Bassa, també han assistit a la protesta. Tant l'un com l'altre han qualificat 'd'èxit' la manifestació i l'aturada general arreu de la demarcació. 'Ens trobem amb problemes que no tenen una solució parcial, i cal una resposta contundent arreu d'Europa', ha ressaltat Compte.

I ha afegit: 'Amb manifestacions com la d'avui i l'èxit de la vaga, demà estarem amb millors condicions per tirar enrere la reforma i negociar les pensions'. Pel que fa al seguiment que té l'aturada general arreu de la demarcació, els sindicats indiquen que aquest és desigual depenent dels sectors.

Allà on la convocatòria ha arrelat amb força, segons CCOO i la UGT, és al sector de la indústria, el transport i la construcció. 'El seguiment aquí és més alt que les previsions que fèiem, amb percentatges que se situen entre el 85 i més del 90%', ha declarat Dolors Bassa.

Segons CCOO, a la indústria alimentària el seguiment és del 95%, amb factories com Fontdor o Espuña completament aturades. En altres sectors, l'aturada se segueix al 100% a indústries com l'elèctrica Simon de Riudellots de la Selva o Masias Rovira Caldederia de Celrà (Gironès). I a la química, el percentatge de treballadors que s'han sumat a la convocatòria arriba fins al 90% a les comarques de la Selva i el Baix Empordà.

D'altra banda, pel que fa a la construcció i a obres d'infraestructures, a la demarcació també s'han aturat els treballs del TGV i d'ampliació a tres carrils de l'autopista AP-7. A l'hostaleria, el seguiment mitjà és del 85%, però als hotels Guitart, Don Juan, Gran Garbí i Flamingo de Lloret de Mar (Selva) tota la plantilla ha secundat la vaga.

Per contra, però, allà on la vaga ha punxat ha estat a l'administració pública i al petit comerç. 'A la funció pública ja s'han fet moltes vagues i la gent està cremada', ha indicat la secretària general de la UGT a les comarques gironines. Per exemple, a l'Educació, només la meitat dels professors han seguit l'aturada, i a l'àmbit sanitari, el seguiment ha estat molt mins.

Precisament, CCOO ha criticat els excessius serveis mínims que s'han imposat al personal sanitari. 'A l'Hospital Josep Trueta de Girona no s'ha pogut exercir el dret a vaga ja que s'han establert els serveis mínims amb el 100% de la plantilla', indica el sindicat. Per això, CCOO ha adreçat un escrit formal a la consellera de Salut, Marina Geli, per denunciar la vulneració.

Pel que fa a l'administració estatal, CCOO indica que a Correus hi ha oficines tancades a Lloret de Mar (Selva), Ripoll i la Jonquera (Alt Empordà). També l'oficina principal del servei a Girona, així com les dues sucursals i el servei urgent han tancat.

Al petit comerç, la vaga punxa

Finalment, a les petites empreses i el comerç de la demarcació (el principal teixit econòmic gironí) és on la vaga s'ha deixat sentir amb menys força. 'És complicat accedir-hi, sí que a partir de les deu del matí els piquets han passat a informar, però la situació és difícil', ha admès Bartomeu Compte. I ha afegit: 'A les grans superfícies l'aturada s'ha seguit, però és difícil que se'n faci en empreses d'entre un i sis treballadors'.

De fet, al centre de Girona, la majoria dels comerços i bars han optat per apujar les persianes. Només han tingut problemes aquells qui s'han trobat amb els panys sabotejats i el pas dels piquets. Un exemple d'aquesta situació s'ha viscut a Lloret de Mar (Selva), on la presència de 600 piquets ha comportat que tot el comerç del municipi abaixés persianes, segons indica CCOO.