Dos detinguts a Girona per sabotejar més de 40 panys de botigues i impedir que obrin comerços

Propietaris de locals han mantingut discussions amb els piquets al llarg del matí perquè els obligaven a tancar

  • Panys segellats al carrer Joan Maragall © ACN
    Panys segellats al carrer Joan Maragall © ACN
  • Els propietaris d'un comerç discuteixen amb els piquets que els oblguen a tancar
    Els propietaris d'un comerç discuteixen amb els piquets que els oblguen a tancar

Des d'ahir a la nit, diversos piquets informatius han recorregut les principals indústries de la demarcació –coincidint amb l'entrada dels torns- per dir als treballadors que no anessin a la feina. Entre d'altres, els piquets han anat a fàbriques com la Frit Ravich de Maçanet de la Selva (Selva), l'Haribo de Cornellà de Terri (Pla de l'Estany) o la Nestlé del polígon de Domeny (Girona).

A primera hora del matí, els sindicats s'han repartit arreu dels edificis públics de Girona, com l'ajuntament, la seu de la Generalitat o la Diputació. Cada vegada que un funcionari entrava a la feina, els piquets el rebien amb crits 'd'esquirol, esquirol'. Fins i tot, davant la delegació del Govern, hi ha hagut algun moment d'estira-i-arronsa amb els Mossos d'Esquadra que custodien l'edifici, quan algun treballador s'ha encarat amb els piquets.

A més d'aquests llocs, els piquets també han impedit que s'obrissin bars de la zona centre i comerços que avui han optat per no tancar. Els manifestants entraven als locals i instaven els propietaris a tancar-los Si no s'hi avenien, els mateixos piquets intentaven abaixar-los les persianes. A la papereria Stein del carrer Pompeu Fabra, per exemple, s'han viscut moments de tensió quan l'encarregat s'ha negat a tancar.

Els establiments que han sortit més malparats, però, són els del Barri Vell i el sector de l'Eixample de la ciutat. Aquí, quan els encarregats han anat a obrir, s'han trobat que els havien sabotejat els panys introduint a l'interior una espècie de massilla o silicona. Els sabotatges han afectat tant comerços, com bars i sucursals de diverses entitats d'estalvi. De moment, ja s'han rebut prop d'una cinquantena de denúncies per aquests fets.

CCOO xifra el seguiment de la vaga en un 80%

A les nou del matí, CCOO ha xifrat en un 80% el seguiment de la vaga general a les comarques gironines. Segons les dades del sindicat, al sector industrial és on hi ha hagut més seguiment de l'aturada, amb seguiments que volten el 90%. Entre d'altres, CCOO destaca l'aturada generalitzada al polígon de Celrà (Gironès), i el 100% de seguiment de la vaga general a empreses com Torraspapel, Noel, Cobega, Bellsolà, Trety i Armacell.

Pel que fa a la construcció, el seguiment de la vaga es xifra en un 70%. Els treballadors de les grans infraestructures, com el TGV o l'ampliació de l'autopista, estan completament aturats. Pel que fa a les escoles i centres educatius, CCOO indica que s'han registrat 'un 90% d'incidències'.

El sindicat també recull, com a dada exemplificadora, que a dos quarts de vuit del matí hi ha hagut una davallada del consum elèctric arreu de la demarcació del 27%. Finalment, CCOO ressalta que 'el seguiment als centres sanitaris ha quedat ennuvolat pels excessius serveis mínims establerts'.