Set ciutats catalanes disposaran de col·legis electorals amb vot electrònic

La Bisbal de l'Empordà és un dels municipis gironins que ho incorporaran

Durant la roda de premsa que ha tingut lloc a l'ajuntament de Vic, el conseller Ausàs ha explicat que la gestió electrònica s'implementarà en un centenar de col·legis electorals repartits en gairebé 340 meses i que tindrà una mobilització de 1400 persones. Aquest nou sistema de gestió incidirà sobre un cens provisional de més de 207.000 ciutadans.

Ausàs ha explicat que aquest nou sistema de gestió electrònica 'no substitueix el procés convencional, ja que aquest es manté'. El conseller ha afegit que 'els votants no experimenten cap canvi, ni tampoc és necessari modificar la legislació electoral'. Segons Ausàs, 'aquest sistema, permetrà simplificar i agilitzar els treballs de la mesa'. A més, també ha destacat que 'en cas que es detectin incidències informàtiques, es disposa d'elements de substitució' i ha afegit que 'si tampoc es pot solucionar el problema, es continuarà el procés a través de l'operativa tradicional'.

El sistema de gestió 'que dota les meses electorals de les eines informàtiques per facilitar les tasques durant la jornada electoral', ha estat encarregat a l'empresa Indra. La responsable del projecte, Belén Aguado, ha explicat que per desenvolupar correctament aquest sistema, cada mesa disposarà d'un ordinador portàtil, un mòdem 3G i l'aplicació específica. A més, també se'ls facilitarà un cens digital, una impressora làser per a la generació de documentació electoral i un monitor addicional.

Constitució de les meses

Segons Aguado, 'durant l'acte de constitució de les meses electorals, aquells col·legis administrats electrònicament automatitzaran els processos d'introducció de les dades dels membres de la mesa i interventors'. A banda, també es generarà automàticament l'acta de constitució de la mesa i es comunicarà, també automàticament, de l'obertura al Centre de Recollida d'Informació.

Durant la votació

Aguado ha explicat que, 'en cas que en faltin', les meses electròniques permetran imprimir paperetes de vot 'in situ'. Això permet que no s'hagi de suspendre la votació 'per falta de paperetes'.

La informatització del procés també permetrà fer una recerca digital dels votants al cens, identificar els votants mitjançant el document d'identitat electrònic o fer un registre automàtic de les persones que han efectuat el vot a la llista. A la una del migdia i a les 6 de la tarda, el president enviarà els avanços de participació al Centre de Recollida d'Informació.

Una de les possibilitats que permet la col·locació d'una impressora a les meses electorals és la impressió immediata de justificants de votació.

Projecció de futur

Ausàs ha explicat que amb aquest pas, 'el que es tracta és administrar electrònicament el funcionament de les meses' i ha afegit que 'aquest és un pas més en un procés que no té marxa enrere'. La voluntat, doncs, 'és anar més enllà' i que aquest sistema s'implanti a tots els municipis de Catalunya. En aquest sentit, el conseller ha explicat que durant les eleccions europees, Lleida ja va implantar 'de manera experimental' un sistema de constitució i gestió de les meses semblant 'al que es presenta avui'.

En el cas de Vic el cens mostra un gruix de votants que superaria les 25.000 persones. En total hi ha 41 meses electorals repartides en 9 col·legis. La posada en funcionament d’aquest sistema mobilitzarà 164 persones.