Després de més de dos anys d'obres, la restauració de la façana nord de la catedral de Girona encara la recta final. En els propers quinze dies, els operaris hauran muntat la bastida que permetrà obrir el finestral cec que, des de fa més de 400 anys, desllueix aquesta part del temple gironí.
La construcció d'aquest finestral se situa entre els anys 1603 i 1606, període durant el qual es va aixecar el quart i darrer tram de la nau de la catedral. La vidriera de la façana nord, però, no es va arribar a completar mai per motius que es desconeixen. Actualment, el finestral només té la meitat de la traceria interior feta, i l'obertura està completament tapiada (amb pedra per l'interior, i maó per l'exterior).
Els treballs que comencen ara permetran obrir el finestral cec, completar-ne la traceria i instal·lar-hi un nou vitrall. El disseny que s'ha escollit, modern i ple de cromatismes, és obra de l'artista irlandès Sean Scully. Les obres tindran una durada de sis mesos i costaran 430.000 euros, que pagarà íntegrament el Ministeri de Cultura.
Un dels arquitectes redactors del projecte, Josep Pla, explica que el finestral cec s'anirà obrint 'de manera progressiva'. A més, la pedra dels brancals com de les traceries es reforçarà interiorment amb fibra de vidre per poder aguantar millor el pes.
Reproduir el disseny de la traceria
D'altra banda, els operaris també muntaran una segona bastida al costat oposat de la nau. Allà s'hi troba un altre finestral, que ja té tota la decoració de pedra acabada, però que no s'obre a l'exterior perquè forma part del mur que aguanta el campanar. 'El que es farà serà prendre mides de tota la geometria de la traceria per reproduir-la al nou vitrall', precisa l'arquitecte.
D'aquesta manera, el finestral cec de la façana nord mantindrà l'harmonia que hi ha present al llarg de la nau de la catedral, on les obertures oposades de cada tram tenen el mateix disseny. Un cop s'acabi la restauració del finestral, els treballs culminaran amb la instal·lació del nou vitrall.
Per evitar la degradació del vitrall, el disseny de Sean Scully es protegirà amb un sistema que es coneix com a 'envidriament isotèrmic'. Segons concreta Pla, el vitrall es penja 'per l'interior de la traceria, i a la part exterior s'hi col·loca un vidre transparent de tancament i protecció'. Entre el vidre i el vitrall es deixa una cambra d'aire que evita la condensació i l'acumulació de pols.
Pau, serenor i bellesa
El bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha ressaltat que l'obertura del nou vitrall 'ajudarà a reforçar la pau, la serenor i la bellesa' del temple gironí. 'La catedral és una de les icones més importants de la ciutat, i l'obertura del nou vitrall, obra d'un artista valorat i contemporani, crearà un espai de llum que ajudarà les persones a completar la necessitat de trobar espais per harmonitzar el silenci, la bellesa i el profund sentit de l'ànima', ha conclòs Francesc Pardo.