Una restauració del retaule de Sant Sebastià del Museu d'Art de Girona mostra els colors originals de l'obra

La peça barroca va ser pintada entre el 1652 i el 1654

El Museu d'Art de Girona recuperarà aquest cap de setmana una obra d'art després de passar per un important procés de restauració. Es tracta de la taula central del retaule de Sant Sebastià, una fusta en relleu policromada pintada entre el 1652 i el 1654. Els treballs han permès detectar els colors originals de l'obra, que s'havien anat degradant a causa dels vernissos i les repintades posteriors a més de la pols.

Es tracta de la primera restauració en profunditat d'aquesta obra, ja que no s'havia tocat mai des de la seca creació, tret de l'últim procés de neteja ara fa 30 anys. Un dels motius podria ser les grans dimensions del retaule i la dificultat de la seva manipulació.

Si bé amb els anys havia quedat d'una tonalitat marronosa, el procés de restauració ha permès que ara es pugui apreciar unes policromies més vives, característiques del barroc, i sobretot la importància de les riqueses cromàtiques dels 'llamats'. Aquesta tècnica consisteix en aplicar or a sobre de la pintura i després es rascar-la per tal que surti a la llum la tonalitat daurada. El recurs artístic es pot apreciar sobretot en els vestits i calçats dels personatges representats.

Una restauració dividida en dues fases

El resultat final que es pot apreciar actualment és fruit d'una restauració que s'ha dividit en dues fases. La primera d'elles, es va fer durant els mesos d'abril i maig de 2017 i va servir per conèixer la naturalesa d'alguns dels materials i també buscar la manera d'eliminar totes les repintades i vernissos que hi havia posteriors a la pintura original.

Finalment, aquest any s'ha pogut culminar la segona fase amb una durada de quatre mesos i una inversió de més de 5.000 euros que ha finançat la Diputació de Girona. La restauració ha anat a càrrec d'Ester Horno, Laia Roca i Judit Birosta.

El retaule, que mesura 310 cm d'alt i 220 cm d'ample, presenta l'escena prèvia al martiri de Sant Sebastià, quan els sicaris de l'emperador Dioclecià procedeixen a lligar el sant a l'arbre per rebre el càstig de ser assagetat. En el retaule es mostra el món celestial a la part superior on hi ha representats diferents garlandes i angelets, mentre que en la part inferior hi ha pintats els carcellers, soldats i arquers que envolten el sant.

Pel que fa a la figura de Sant Sebastià, sobresurt en el seu relleu i es converteix en el centre d'atenció de l'obra. La resta de personatges compten amb menys relleu per donar-li més profunditat a l'escena.

Un retaule de Jaume Tramulles

El 1650 la ciutat de Girona va patir un mortífer episodi de pesta i quan el 1652 es va haver superat l'epidèmia el Consell General de la ciutat va encarregar un retaule dedicat a Sant Sebastià, a manera d'exvot ja que el sant donava protecció a les pestilències.

L'encàrrec va recaure a mans de Jaume Tramulles, que formava part d'una important nissaga de pintors i que ja s'havia fet un nom dins del barroquisme català. Tramullas estava treballant en un altre retaule del Roser de l'església de Sant Domènec i també algunes de les seves obres més importants com ara el retaule major de la parròquia de Santa Maria de la Geltrú i el retaule del monestir de Santes Creus.

Una vegada Tremullas va finalitzar el tram central del retaule, va abandonar el conjunt pictòric i aquest va acabar guardat en les dependències municipals. De fet, en un principi s'havia de col·locar a l'antiga església del Carme però es va acabar enderrocant el 1655. Finalment el 1677 es va instal·lar a la nova capella de l'antic hospital de Santa Caterina i es va encarregar a Anton Barnoia que finalitzés el conjunt pictòric. No va ser fins al 1679 que es va finalitzar tot el retaule.

De tota manera, fins el 2011 no es va poder conèixer l'autoria de l'obra, quan l'historiadora de l'art, Isabel Juan, va elaborar la seva tesi doctoral. La seva investigació va permetre conèixer quins motius hi havia darrera de l'encàrrec i que havia estat elaborat per Jaume Tremullas.

Un acte per redescobrir el retaule

L'obra pictòrica tornarà a mostrar-se al públic a partir d'aquest dissabte 20 d'octubre a la mateixa sala on estava exposada fins ara. El Museu d'Art de Girona ha organitzat una visita comentada a càrrec de l'historiadora de l'art Isabel Juan i les tres restauradores del retaule per explicar l'obra i els treballs de restauració. L'acte serà a dos quarts d'onze del matí del mateix dissabte i s'acabarà amb un vermut als jardins del museu.