Tres activistes més investigats per coaccions i danys en la protesta a la seu del govern espanyol a Girona

El col·lectiu La Forja denuncia l'estratègia de repressió contra l'independentisme

Ja són quatre els activistes investigats pel jutjat d'instrucció 1 de Girona per suposats delictes de coaccions i danys arran de la protesta que el col·lectiu La Forja, que agrupa el jovent independentista, va dur a terme davant la subdelegació del govern espanyol el 25 de març passat.

Els concentrats –eren un centenar- van pintar la façana de groc, van llançar-hi ous i van despenjar la bandera espanyola del pal que hi ha davant l'edifici de Jaume I. La protesta, que va començar al matí, es va ajuntar amb la del vespre, quan fins a 10.000 persones es van concentrar davant l'edifici per la detenció del 130è president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per part de la policia alemanya.

Aquest dijous a les dotze del migdia el jutjat ha citat a declarar com a investigats tres activistes més que, a diferència del primer investigat que va optar per desobeir i no presentar-se als jutjats, sí que han respost a la citació. A la mateixa hora, hi ha hagut una concentració de suport davant dels Jutjats de Girona de membres de La Forja, representants de la CUP i de diferents entitats sobiranistes com l'ANC o Girona Vota.

"Volem denunciar les persecucions judicials contra el jovent, tant pels fets de la subdelegació com en molts altres", ha afirmat una portaveu de La Forja, Carla Costa, que subratlla que el 25 de març cap policia va identificar ningú davant la subdelegació. "Per tant, denunciem l'existència de fitxers il·legals per part de la Guàrdia Civil", ha exposat.

La Forja assegura que l'estratègia repressiva contra el jovent independentista no els fa "por". "Al contrari, ens refermem en les nostres conviccions i en els nostres objectius: l'alliberament nacional socialista, feminista i ecologista", ha dit.

La primera citació per aquest cas va ser a finals de juny. Aleshores, l'activista investigat va desobeir i no va entrar al jutjat. El 2 de juliol el van detenir i va sortir en llibertat després de passar a disposició judicial. Aquest investigat, Lluc Huguet, afirma que ell va ser el primer "cap de turc" però que ara el jutjat ha citat a declarar tres membres més de La Forja només per la seva militància política. "Aquestes persones no han estat triades aleatòriament, sinó que formaven part d'un fitxer il·legal i, pel fet de ser també militants, van guanyar més importància", ha denunciat.

El membre del secretariat de l'ANC, Jordi Alemany, ha estat a la concentració davant dels Jutjats de Girona per donar suport als investigats. "Estem en contra de la repressió i de la criminalització de l'independentisme, tant per part de l'adversari com des de les nostres mateixes files", ha exposat.

La defensa dels activistes ha exposat que la causa es basa en dos atestats diferents, un elaborat pels Mossos d'Esquadra i un altre per la Guàrdia Civil (que també acusava els agents dels mossos que custodiaven l'edifici de deixadesa de funcions). Fonts de la defensa exposen que volen demanar al jutjat que precisi per quins motius investiguen aquests activistes per coaccions i danys i per què els hi atribueixen aquests delictes a ells.