La CUP de Girona vol més mesures socials a les ordenances del 2019

La formació també critica "els privilegis" per a promotors de festivals

La CUP-Crida per Girona ha fet públic el seu posicionament de cara a les ordenances fiscals de l'Ajuntament de Girona per al 2019. Els cupaires consideren que les ordenances que pretén aprovar el govern són les més "conservadores i liberals" dels darrers anys, i han criticat que CIU hagi presentat una proposta "tancada i sense marge temporal per a la negociació". En aquest sentit, els cupaires aposten per uns impostos, taxes i preus públics que "avancin amb valentia cap a la progressivitat fiscal i que accentuïn el compromís social i ambiental, per atendre la situació socioeconòmica de bona part de les gironines i dels gironins, i entomar els principals reptes que té la ciutat".

La CUP s'ha mostrat especialment crítica amb els "privilegis" que proposa el govern per a empreses i promotors privats de festivals. S'oposen a la nova exempció de taxes per a grans esdeveniments o a què no s'hagi de pagar per instal·lar banderoles als fanals.

Els regidors Laia Pèlach i Lluc Salellas han deplorat que les ordenances no incorporin mesures que CiU s'havia compromès a tirar endavant, com la nova taxa per als autobusos turístics o les subvencions a l'IBI per als habitatges de la borsa de lloguer social. També s'han mostrat contraris a la decisió de fer una exempció de pagament al Girona FC de les despeses dels operatius policials amb motiu dels partits a Montilivi, que podrien ascendir a 70.000 euros anuals.

Taxa per als pisos buits

Com a alternativa, proposen crear una taxa per gravar els pisos buits, explorar fórmules per reduir els beneficis fiscals a les organitzacions religioses, bonificar l'IBI a locals amb activitat cultural o millorar les bonificacions per promoure l'ús de la deixalleria i fer compostatge casolà. Altres mesures per les quals aposta la CUP són impulsar la revisió cadastral pendent, eliminar les bonificacions de què gaudeixen determinades empreses per a l'ús d'equipaments municipals i aplicar mesures de progressivitat a l'Escola Municipal de Música.

Finalment, la CUP també ha demanat aplicar "criteris de transparència i participació ciutadana" en les ordenances. Per exemple, celebrant una audiència pública o impulsant una campanya informativa per fer-ne arribar el seu contingut a tots els gironins. A més, també reclamen obrir un apartat al web municipal amb informació "accessible i comprensible" sobre els diferents impostos, taxes i preus públics.