Cadaqués no aturarà una urbanització de luxe a Sa Guarda perquè té ''tots els permisos''

Els opositors faran arribar un informe a l'Ajuntament amb les "anomalies"

L'Associació d'Amics de la Natura de Cadaqués (Alt Empordà) reclama que s'aturi la urbanització de Sa Guarda que preveu la construcció de 104 cases i un hotel de luxe. L'entitat reclama a l'Ajuntament que paralitzi els treballs, que està previst que comencin en els propers mesos, fins que es resolguin "diverses anomalies". Entre elles, denuncien que es destruiran unes 250 oliveres d'una varietat autòctona però també que els edificis s'aixecaran en una pendent superior al 20%.
A més, alerten que s'han destruït barraques de pedra seca, que s'han alterat el terreny i no veuen clar com es gestionarà el clavegueram. L'alcalde, Josep Lloret, recorda que els promotors tenen llicència per urbanitzar l'espai des del 2013. Diu que estan treballant per "salvar" les oliveres que tinguin més valor però insisteix que el projecte s'ajusta a llei i que no l'aturaran.
 
El projecte d'aquesta urbanització a Sa Guarda, una de les més grans de Cadaqués, s'arrossega des de fa anys. L'any 2013 es va aprovar definitivament i un any després es van iniciar els primers treballs: un vial d'accés que va acabar aturat amb l'arribada del nou govern, a l'espera de rebre tota la documentació.

Des d'aleshores, no s'han fet nous tràmits tot i que els promotors de la iniciativa, que preveu la construcció de 104 cases i un hotel de luxe, tenen tots els permisos per començar a urbanitzar.

L'inici de les obres és imminent i això ha posat en alerta als ecologistes del municipi, agrupats a l'Associació d'Amics de la Natura de Cadaqués. Reclamen a l'Ajuntament que paralitzi els treballs durant un any "tal i com preveu la llei" per resoldre diverses "anomalies" que, segons diuen, té el projecte.

Entre elles, denuncien que només amb els tres vials que s'han de fer es destruiran unes 250 oliveres d'una varietat autòctona. Una xifra que es podria elevar fins a les 600 quan es facin els habitatges i el complex hoteler, en uns terrenys propietat del dissenyador Custo. També que no es respecta la pendent del 20% que fixa la normativa en les edificacions o que s'han fet malbé barraques de paret seca, entre d'altres.

A més, alerten que un dels vial passa per sobre d'una antiga mina d'aigua, que s'ha modificat la orografia del terreny i que no veuen clar com es gestionarà la xarxa de clavegueram. D'altra banda, insisteixen que la urbanització limita amb el Parc Natural del Cap de Creus i que, tot i que no és preceptiu, s'hauria d'haver encarregat un informe al parc.

Amb tot, consideren que el projecte tindrà un fort impacte a la zona i que caldria repensar-lo.

Per això, s'han reunit amb l'equip de govern i properament li faran arribar un informe amb les peticions. A més, s'han adherit a la plataforma SOS Costa Brava, amb l'objectiu de més fer força i aconseguir frenar la urbanització.

"Respectuós" amb l'entorn

L'alcalde del municipi, Josep Lloret, però, recorda que els promotors tenen tots els permisos i que poden començar les obres quan vulguin perquè el projecte compleix els requisits. De fet, diu, els consta que començaran properament i diu que és de les poques urbanitzacions que més "respecta" l'entorn. En aquest sentit, Lloret detalla que s'han compromès a fer zones verdes amb il·luminació, a revestir els murs amb pedra seca i a estudiar quines oliveres tenen més valor per replantar-les.

Lloret diu que escoltaran les propostes dels ecologistes però alerta que el projecte no està obert a modificacions i recorda que si se'ls aturessin les obres s'hauria de fer front a quantioses indemnitzacions.

Un projecte en 114.000 metres quadrats

El projecte contempla les edificacions en uns terrenys de 114.000 metres quadrats, 4.000 dels quals són per a l'hotel. També s'hi preveu una extensa àrea de zones verdes a l'entorn dels habitatges i a tocar dels límits amb el Parc Natural, a més espais per a equipaments.