El Govern declara Bé Cultural d'Interès Nacional el nucli antic de Cervià de Ter

També s'ha acordat delimitar el seu entorn de protecció

El Govern ha acordat declarar Bé Cultural d'Interès Nacional el nucli antic de Cervià de Ter (Gironès), en la categoria de Conjunt Històric, i delimitar el seu entorn de protecció. El nucli, d'origen medieval, que va sorgir a partir de l'antic castell i que el llarg del temps es va anar estenent cap a la plana que rega el riu Ter. Per les seves característiques, Cervià conserva la configuració de l'urbanisme dels centres medievals catalans i dels creixements dels segles XVII i XVIII.
De fet, es té constància documental de la seva existència a través d'un document de compravenda de l'any 992 de Sunyer Llobet i la seva dona Aviena, senyors de Cervià, i de l'existència del castell en el seu testament de 1024. El seu fill i la seva dona van construir l'església de Santa Maria amb l'objectiu de fundar un monestir benedictí, que finalment va quedar adscrit a un monestir del Piemont.
 
El conjunt delimitat conté tots els edificis històric aglutinats a l'entorn del castell, essencialment de l'època medieval i dels segles XVIII i XIX. Aquestes construccions expliquen l'evolució del municipi al llarg de 900 anys d'història.

La delimitació del conjunt té en compte el sistema viari, l’existència de les restes del castell i recinte clos, l’existència del monestir de Santa Maria, els carrers i construccions medievals i els creixements dels segles XVII, XVIII i XIX, així com els límits posteriors de les edificacions i de les propietats existents.