El Consell Comarcal del Ripollès pressiona a l'ACA perquè ajudi en la neteja de les lleres dels rius

Demanen una "autorització global" per a tota la comarca

El Ripollès encara pateix les conseqüències del temporal que va afectar a la comarca durant la matinada d'aquest dilluns. Des del Consell Comarcal han alertat que un dels primers passos per recuperar "la normalitat" al territori és netejar les lleres dels rius, ja que moltes d'elles estan plenes d'arbres tombats i vegetació arrossegada per les riuades. Així ho ha afirmat el president de l'ens, Joan Manso, que també ha aprofitat per demanar a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que concedeixi "una autorització global" de neteja a tota la comarca, en comptes que cada municipi hagi de fer aquests tràmits de forma independent.

A banda de la petició d'aquesta autorització especial pel temporal, des del Consell Comarcal del Ripollès han aprofitat per demanar més comprensió a l'ACA a l'hora de concedir els permisos necessaris per mantenir les lleres dels rius. Manso ha detallat que els ajuntaments tenen "moltes dificultats" per poder tramitar les autoritzacions corresponents i que, a més, el finançament sempre prové de les administracions locals.

De tota manera, el president de l'ens supramunicipal ja ha avançat que "ni els ajuntaments, ni el Consell Comarcal tenim capacitat econòmica per portar a terme de forma exclusiva la neteja" que ha d'afrontar el territori després del temporal. Per aquest motiu també demanen que l'ACA s'impliqui en el finançament d'aquesta operació.

El Ripollès demana "flexibilitzar" els tràmits per a futures autoritzacions

Més enllà d'aquest permís especial que demanen a causa del temporal, Joan Manso també ha proposat a l'ACA que es puguin "flexibilitzar en un futur" els tràmits necessaris per poder tirar endavant les neteges dels marges fluvials. Segons el president, l'ACA ha de tenir en compte "que som la capçalera del curs fluvial" i per això els ajuntaments haurien de tenir "més facilitats" per sol·licitar aquests permisos.

Un exemple de la complexitat a l'hora de demanar les autoritzacions és el cas de Molló. El vicepresident del Consell Comarcal i també alcalde del municipi, Josep Coma, ha detallat que "fa sis mesos vam demanar que l'ACA netegés alguns trams fluvials per l'acumulació de troncs després de les nevades de l'hivern passat". Coma ha assegurat que "no hem rebut ni tan sols resposta" per part de l'organisme català i això pot comportar problemes en futures riuades.

Per aquest mateix motiu, Coma ha proposat a l'ACA "elaborar un pla de manteniment de la conca" en què també hi participin les administracions locals i d'aquesta manera evitar possibles "desgràcies" en cas que es repeteixin precipitacions tan importants com la d'aquesta setmana o se'n produeixin de més greus. De fet, Coma ha recordat que un dels efectes del canvi climàtic és l'augment dels temporals i, per tant, la situació viscuda aquesta setmana podria ser cada vegada més freqüent.

Tot i així, Manso i Coma han coincidit en remarcar el "compromís amb la neteja" que tenen els municipis del Ripollès, ja que anualment intenten poder treballar en les lleres per eliminar possibles residus. Segons els dos alcaldes "això ha permès danys majors".

El camí entre Espinavell i Setcases "ha desaparegut"

Més enllà d'aquestes afectacions, des del Consell Comarcal estan registrant totes les conseqüències del temporal. Actualment, un dels problemes que encara no s'ha resolt és el camí rural que hi ha entre Espinavell i Setcases. El president de l'ens comarcal ha assegurat que aquesta via "ha desaparegut" per culpa de tota la vegetació que ha caigut a sobre de la pista forestal i, ara per ara, encara "és impossible circular-hi".

Més enllà d'aquest camí, Manso tem que hi hagi moltes altres vies que es trobin en la mateixa situació. De tota manera, el Consell Comarcal ja ha acordat amb el Departament d'Agricultura que inspeccionaran l'estat de totes aquestes vies rurals i buscaran una manera de poder obrir els camins en el menor temps possible.

El Consell Comarcal estima que "en un parell de setmanes" es podrà quantificar "el valor real" de totes les destrosses provocades pel temporal. Una vegada tinguin detallades totes les afectacions començaran les converses amb les administracions per veure quina col·laboració es pot establir amb cada una d'elles per resoldre la situació.