Bramon acusa l'Ajuntament de Girona de no voler desencallar les obres pendents del TAV

El subdelegat de l'Estat, satisfet amb els mosso que van protegir l'edifici l'1-O

El subdelegat de l'Estat a Girona, Albert Bramon, ha acusat l'Ajuntament de no tenir "voluntat" per desencallar les obres pendents del Tren d'Alta Velocitat (TAV) a la ciutat –sobretot, la reposició de plaça Espanya- i el projecte de l'Arxiu Històric.

Sobre les primeres, de fet, assegura que ha pogut "constatar" com l'equip de govern encara no ha tancat cap reunió amb Adif per parlar-ne. I pel què fa a l'Arxiu, recorda que fa nou mesos que l'Ajuntament de Girona té damunt la taula el conveni que ha de permetre tirar endavant l'obra, i que encara no l'ha signat. Per això, Bramon ha decidit implicar-s'hi directament perquè es resolguin.

El subdelegat, que avui ha fet balanç dels seus primers cent dies al càrrec, també ha dit que està "content i agraït" pel dispositiu policial que va protegir l'edifici durant la manifestació per l'1-O.

Albert Bramon assegura que, d'ençà que va arribar al càrrec, s'ha dedicar a "desinflamar" i a no posar "més llenya al foc" (en referència a la situació política que viu Catalunya). I com a exemple, ja precisa que la Subdelegació no entrarà en cap guerra de símbols i banderes. A no ser, això sí, que ho ordeni un jutge. "No farem cap requeriment, però si arriba una ordre judicial, sí", ha precisat.

El subdelegat a Girona explica que, durant aquests tres mesos i escaig, també ha volgut entendre's amb la resta d'administracions i amb els municipis. Sobre Girona ciutat, allà on més es va visualitzar l'enfrontament en l'època del PP, Bramon diu que les relacions "estan normalitzades" i que es pot parlar amb l'alcaldessa "amb un ambient cordial".

Ara bé, Bramon no s'està però de retreure a Marta Madrenas manca de "voluntat" per desencallar projectes que l'Estat té pendents a la ciutat. Sobre les reposicions pendents del TGV, ja diu obertament que ha pogut "constatar" com l'Ajuntament no té cap reunió demanada amb Adif.

I sobre l'Arxiu Històric, subratlla que fa nou mesos que l'equip de govern té damunt la taula un protocol que ha de permetre desencallar-ne el projecte, però que encara no s'ha signat. "Per quina raó? No ho sé, treguin vostès mateixos les seves conclusions", ha dit, dirigint-se als periodistes.

Davant d'això, el subdelegat a Girona ha decidit implicar-se directament per fer de mitjancer entre l'Estat i l'Ajuntament, i permetre que aquests projectes avancin. És a dir, per una banda, l'Arxiu Històric; i per l'altra, les reposicions que queden pendents encara a la zona del parc Central i tota l'obra de plaça Espanya.

"Content i agraït"

Albert Bramon també ha valorat aquest dimecres el dispositiu policial que va impedir que els manifestants s'acostessin a la Subdelegació el passat 1 d'octubre al vespre. El subdelegat ha dit que va parlar tant amb el cap dels Mossos d'Esquadra com amb el delegat d'Interior i que està "content i agraït" per la feina dels agents.

"Sí que em va crear una certa mala sensació, però, la invasió de les vies del TGV que hi va haver a primera hora", ha dit. Però ha precisat: "Globalment, de totes maneres, estic molt content".

I sobre l'alta velocitat, Bramon ha precisat una mica més la percepció que té sobre el baixador del TGV a l'aeroport. N'ha dit que, vist només des d'una "perspectiva gironina" i pensat per atraure turistes, el baixador "no té futur".

Ara bé, el subdelegat hi afegeix que el baixador "sí que té sentit" des del moment en què es plantegi "com una obra que permeti solucionar el model de sistema aeroportuari català". I per això, demana als empresaris que "es posin d'acord" per fer avançar el projecte cap a aquest horitzó.

Projectes i més personal

El subdelegat de l'Estat a Girona, però, també es posa deures. Per això, diu que "apretarà" perquè es desencallin projectes pendents en infraestructures (aquí, sobretot, els trams nord de l'N-II) i per incrementar plantilles als serveis que l'administració espanyola té a Girona. Sobretot, perquè la manca de funcionaris fa que hi hagi moltes vacants que no es poden cobrir. I allà on caldrà actuar-hi ràpid, Bramon esmenta l'oficina d'estrangeria, la delegació de Trànsit o l'oficina de sanitat vegetal de Vilamalla (Alt Empordà).