97 multes per vehicles mal estacionats a Les Llosses durant l'estiu

És el primer cop que es posa en marxa el dispositiu de control d'accés

El dispositiu per controlar l'accés en vehicle a la zona de la riera de Merlès al seu pas per Les Llosses (Ripollès) aquest estiu ha finalitzat amb un total de 97 multes per vehicles mal estacionats i 1 denúncia per fer foc. Aquesta última comporta una multa de 1.500 euros per ser una infracció greu mentre que aparcar en una zona no permesa està sancionat amb 300 euros. Des del 15 de juliol fins al 31 d'agost es va posar en marxa una prova pilot per combatre la massificació d'aquesta zona de gorgs d'interès natural. L'Ajuntament en fa un balanç molt positiu.
Des de l'Ajuntament de Les Llosses (Ripollès) fan una valoració molt positiva del dispositiu per controlar l'accés en vehicle a la riera de Merlès. Es tracta d'una zona de gorgs que cada estiu registrava una forta presència de banyistes i que posava en risc la conservació d'aquest entorn natural. Precisament el maig passat es van aprovar les ordenances d'ús públic de la riera per reduir l'impacte en el medi i millorar la seguretat. Des de llavors està prohibit acampar, fer foc, capturar fauna o saltar, entre d'altres.
 
"Creiem que la prova pilot ha funcionat bé", ha afirmat l'alcalde del municipi, David Serrat, que ha destacat que en general els visitants han respectat les normes. El punt més problemàtic ha estat el tram sud (d'uns 3 km) que té dos punts d'accés per carretera i que comunica amb un altre municipi, Borredà (Berguedà). Aquí el que es va fer va ser col·locar pedres grans als vorals, posar senyalització de prohibit aparcar i un aparcament habilitat d'unes 15 places. És en aquest tram on es van posar les 97 sancions per aparcar en zones no permeses.
Pel que fa al denunciat per fer foc, l'incident es va registrar el 15 d'agost quan un vigilant el va enxampar. Aquesta infracció es considera com a greu i comporta una sanció de fins a 1.500 euros.

En el cas del tram nord, que fa uns sis quilòmetres, es va contractar un informador que feia de filtre i només deixava passar en vehicle als propietaris de la zona o aquells que tenien permisos per fer-hi activitats. També lliurava un díptic informatiu amb les normes i les espècies d'interès a la zona, com ara el gamarús, el blauet o el cranc de potes blanques. Més avall, hi havia dos vigilants per vetllar pel compliment de la normativa.

La riera de Merlès neix als Rasos de Tubau. El seu recorregut de nord a sud passa per vuit municipis (Sant Jaume de Frontanyà, Les Llosses, Borredà, La Quar, Lluçà, Sagàs, Santa Maria de Merlès i Puig-reig) fins que desemboca al riu Llobregat.

Des del 1987, que l'espai natural de la riera està protegida com a Reserva Natural parcial amb una extensió de 52,7 hectàrees. Posteriorment, el PEIN i la Xarxa Natura 2000 van declarar respectivament l’Espai d’Interès Natural i la Zona d’Especial Conservació de la Riera de Merlès tot incloent un espai forestal d'interès per la qualitat de les aigües, la vegetació aquàtica i de ribera, entre d'altres espècies.