La Generalitat aportarà 290.000 euros a La Sopa de Girona

Han de servir per a l'atenció dels sense llar a la ciutat

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Chakir el Homrani, han signat aquest matí a Girona el conveni amb el consorci del Centre d’Acolliment i Serveis Socials La Sopa per finançar els serveis per a persones sense llar o en situació de pobresa severa. A l’acte hi han assistit també la regidora d’Igualtat, Drets Socials i Habitatge, Salut i Seguretat en el Treball i Dinamització del Territori, Eva Palau; el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Pere Vila; la directora dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Família a Girona, Marta Casacuberta; la directora de La Sopa, Rosa Angelats, i la directora de Càritas Diocesana de Girona, Dolors Puigdevall.

Mitjançant el conveni subscrit aquest matí, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat destina 290.000 euros al finançament dels programes de La Sopa durant el 2018. Concretament, a diversos serveis d’acollida per a persones en situació de necessitat o amb especials dificultats per a la seva autonomia econòmica i social, i a un programa de Housing First per a persones que no tenen llar.

L’alcaldessa Marta Madrenas ha mostrat satisfacció per l’acord i ha expressat que “els ajuntaments som les administracions que tenim un contacte més directe amb els veïns i sabem el que passa als nostres carrers, per això és clau que des de la Generalitat es confiï en la nostra feina en temes tan sensibles com són per exemple els serveis d’atenció a les persones més vulnerables”.

Madrenas ha agraït la col·laboració amb el Departament de Treball, “una col·laboració que no es va produir durant l’aplicació del 155, que va posar en risc serveis de primera necessitat com La Sopa”, i ha destacat que l’objectiu de l’Ajuntament de Girona és que cap persona de la ciutat es quedi sense els serveis bàsics coberts.

En el decurs de la seva intervenció, El Homrani ha recordat que “l’any passat l’aplicació de l’article 155 va impedir que la consellera Bassa pogués subscriure el conveni amb ´La Sopa’. Llavors s’havia previst una dotació de 145.000 euros, una xifra que suposava un increment de 25.000 euros respecte 2016, però que la intervenció de les nostres institucions va aturar”. En aquest sentit, el conseller ha explicat que l’import total d’enguany inclou aquesta partida que no es va poder fer efectiva el 2017.

El Homrani ha agraït la tasca del món municipal, les entitats i les persones voluntàries en l’atenció directa al sensellarisme, “vosaltres coneixeu bé els rostres que malauradament per a molts són invisibles. En coneixeu les històries i el que és més important, feu un treball exhaustiu d’empoderament i d’acompanyament”, ha remarcat el conseller. El titular de Treball, Afers Socials i Famílies ha recordat que el Govern vol construir un marc comú per a abordar el sensellarisme i “per això impulsem una estratègia de país, colze a colze amb les entitats i organismes experts”. Segons el conseller “cal fer un abordatge multidisciplinari i comunitari, on situem la persona al centre per concebre polítiques i actuacions concretes que donin resposta a les seves necessitats, a partir de nous models d’intervenció que vagin més enllà de la política pal·liativa i l’atenció d’urgència”.

El Consorci de La Sopa està format per l’Ajuntament de Girona, l’Ajuntament de Salt, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, el Consell Comarcal del Gironès, el Bisbat, Caritas Diocesana, la Fundació Bisbe Tomàs de Lorenzana, Creu Roja i la Federació del Voluntariat.