Les matriculacions de vehicles elèctrics i híbrids segueixen augmentant a les comarques gironines

A Girona s'han comprat tants com la suma de Tarragona i Lleida

Les comarques gironines es posicionen en el mercat de la mobilitat sostenible apostant per la compra de nous cotxes elèctrics i híbrids. En el primer cas, entre el gener i l'agost de 2018 s'han matriculat fins a 87 nous cotxes a la demarcació, cosa que representa un 70,59% més en relació amb el mateix període de 2017.

Aquesta xifra xoca amb els 90 cotxes matriculats en el conjunt de les demarcacions de Tarragona (62 vehicles elèctrics) i Lleida (28 vehicles elèctrics) durant els vuit primers mesos de 2018, ja que les comarques gironines gairebé superen els dos territoris junts.

Els vehicles híbrids compten amb un creixement més moderat, però mantenen la seva tendència a l'alça. En els vuit primers mesos de 2018 s'han comprat 812 cotxes híbrids nous a la demarcació, mentre que l'any passat només se'n van registrar 724. Això suposa un augment del 12,15%.

En paral·lel, segons les dades que la Direcció General de Tràfic (DGT) ha facilitat de les matriculacions del 2017, durant l'any passat el nombre de vehicles que utilitzaven gas liquat de petroli (GLP) va arribar als 58, una xifra molt superior als tretze del 2016. En la mateixa situació hi ha els turismes de gas natural, que han passat d'un únic cotxe al 2016 als nou del 2017.

Beneficis per als que contaminen menys

Cada vegada són més els ajuntaments que opten per bonificar els propietaris de vehicles que aposten per una mobilitat més sostenible. A Girona ciutat, per exemple, el consistori rebaixa fins a un 50% l'impost de circulació de tots aquells cotxes que siguin híbrids o funcionin amb gas liquat o gas natural.

En el cas dels elèctrics, però, la bonificació de l'impost s'eleva fins al 75%. A més, aquests vehicles d'emissió zero també poden aparcar de forma gratuïta a la zona blava i verda en qualsevol hora del dia.

Figueres o Lloret de Mar (Selva) també compten amb les mateixes bonificacions en l'Impost de Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM). De tota manera, aquests beneficis varien en funció de cada municipi, ja que és competència de cada ajuntament aprovar les ordenances fiscals on hi ha tota aquesta sèrie de bonificacions.

Olot, és una de les capitals gironines que més premia els propietaris de vehicles sostenibles. En el cas dels cotxes elèctrics es retorna fins a un 95% de l'IVTM. Un percentatge que se situa en el 75% en el cas dels cotxes que funcionin amb un motor bimodal (on s'hi inclouen els híbrids, els que funcionen amb GLP i els de gas natural).