Sardanes, castells i urnes per recordar l'1-O al Col·legi Verd de Girona

Pares i alumnes rememoren una jornada que van viure amb "impotència i por"

  • Durant la jornada commemorativa també s'han ballat sardanes. ACN
    Durant la jornada commemorativa també s'han ballat sardanes
    Fotos: ACN
  • Dues membres de la colla castellera votant al Col·legi Verd de Girona. ACN
    Dues membres de la colla castellera votant al Col·legi Verd de Girona
    Fotos: ACN
  • La Colla Aires Gironins entrant una de les urnes que es va utilitzar l'1-O al Col·legi Verd. ACN
    La Colla Aires Gironins entrant una de les urnes que es va utilitzar l'1-O al Col·legi Verd
    Fotos: ACN

Sardanes, xocolatada, castells i urnes. Així és com el Col·legi Verd de Girona ha volgut recordar aquest dilluns l'1-O. El centre va viure el dia del referèndum una de les càrregues policials "més monumentals" que hi van haver a la ciutat i, un any després, encara tothom té el record molt viu.

Durant aquest cap de setmana, s'hi han fet diverses activitats commemoratives. Entre elles, una votació simbòlica amb les dues urnes que van utilitzar aquell dia i que malgrat "les porres", la policia espanyola no es va aconseguir endur. Avui les han tornat a portar al pati de l'escola. En aquesta ocasió, han estat castellers de la UdG els qui les han entrat fent un pilar de tres caminant.

Després s'han fet parlaments on els assistents han recordat com van viure aquella jornada. "Avui recordem que vam fer possible el referèndum perquè, sí, hi havia urnes i paperetes", han dit. "Continuarem sent tot i les clavegueres, les porres i les garjoles", han afegit.

També s'han ballat sardanes, entre elles la coneguda com "Viva Puigdemont". De fet, a l'acte hi havia la dona de l'expresident, Marcela Topor, perquè les dues filles de la parella estudien al centre.

"Semblaven animals"

Alguns dels pares d'alumnes del centre han volgut rememorar també com van viure aquella jornada. Entre elles, la Virginia Artiles. "Ho volia viure amb il·lusió i, al final, vaig acabar votant a la tarda i amb molta por i impotència", ha explicat. "Mai m'hauria pensat que en ple segle XXI es presentarien aquí com ho van fer. Semblaven animals", ha afegit.

Artiles ha dit també que es va dirigir a la policia espanyola recriminant-los l'actuació i explicant-los que hi havia nens però "els agents ni tant sols em van mirar".

"Els nens són menors però han de veure en quina societat vivim i que això no es pot permetre", ha insistit.

Per la seva banda, un altre pare en Miquel Colomer ha explicat que tot i que ell va dormir la nit abans al centre no va viure les càrregues perquè va anar a votar a un altre espai. Malgrat això, ha dit que va passar per diversos locals de votació i que, al seu entendre, "la ciutat estava en estat de xoc".

"Va ser molt i molt gros i sobretot en una escola on intentes explicar als nens idees de pau i democràcia i que la violència ha de ser l'últim recurs", ha assegurat.

Malgrat tot, diu que després d'un any veu que "poc a poc" les coses s'han anat recuperant. "Avui ens toca commemorar que vam fer un acte pacífic, que no hi havia d'haver hagut violència, que som gent de pau i que hem de tirar endavant", ha insistit.