3.000 concentrats a Girona reclamen la llibertat dels presos polítics

Els assistents també han demanat que es faci efectiva la República

3.000 persones s'han concentrat aquest migdia a la plaça U d'Octubre de Girona per commemorar l'1-O i reclamar que "s'obrin les presons". Ho han volgut simbolitzar fent moure diverses claus mentre es feien els parlaments. Els 3.000 assistents, segons els organitzadors, han reivindicat també que es faci efectiva la República i han recordat als representants polítics que "el poble mana, el govern obeeix".

L'acte, organitzat per la plataforma Girona Vota, ha volgut retre homenatge a les persones que van fer possible la celebració del referèndum i recordar "els presos polítics" i exiliats. Hi ha participat representants polítics però també membres d'entitats i d'escoles de la ciutat que van partir la "violència policial" aquella jornada.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha assegurat que "l'estat espanyol corrupte" va fer tot el possible per evitar que es pogués votar. "Ho va fer tot, però vam votar? I tant que vam votar!". Madrenas ha admès que va passar por aquell dia però ha dit que, encara que els amenacin amb querelles, mantindran la seva posició. "Perquè quan s'utilitza la violència és quan no es té cap altre argument", ha afegit. A més, ha dit que "tindrem la República catalana perquè ens ho vam guanyar l'1-O".

Madrenas també s'ha referit al debat sobre la suspensió dels diputats que es votarà al ple del Parlament. Ha dit que el jutge del Suprem Pablo Llarena "encara té la barra de dir-nos que els nostres presos, que els nostres exiliats són uns delinqüents". "Si pretenen que diguem que són uns delinqüents estan equivocats", ha insistit.

El portaveu de la CUP a l'Ajuntament de Girona, Lluc Salellas, per la seva banda, ha dit que no es pot esperar que tot ho facin els polítics i ha animat a sortir al carrer, a "desbordar-los" i a "tancar el règim del 78 corrupte i autoritari".

"Cridarem més fort i obrirem les presons més aviat que tard perquè estigueu entre nosaltres", ha dit en record dels presos.

"Ens van atacar trencant portes"

D'altra banda, el representant de l'escola Taialà David Perales ha recordat com va viure aquella jornada. "De bon matí ens van atacar trencant portes i ens prendre una urna, les altres tres no les van trobar, van resistir com les reserves índies", ha ironitzat.

Finalment, el membre de l'ANC Jordi Alemany ha dit durant la lectura del manifest que "malgrat les seves amenaces i la seva repressió no va poder aturar la voluntat d'un poble". Malgrat això, ha dit, "hem d'aconseguir implementar el seu resultat".

En aquest sentit, ha assegurat que "si cal assaltarem les presons per treure els nostres patriotes empresonats". "Conjurem-nos per recuperar tot el que va fer possible l'1-O", ha afegit.

Places en record del referèndum

L'acte s'ha celebrat a la plaça U d'Octubre de Girona. Aquest no és l'únic espai de les comarques gironines que s'ha rebatejat per homenatjar les persones que van fer possible la votació. Entre els municipis que avui inauguren places amb aquest nom hi ha Figueres (Alt Empordà), Cornellà del Terri (Pla de l'Estany), Salt (Girona) o Ripoll.

A banda d'aquesta mobilització, uns 1.500 estudiants de la UdG també s'han manifestat aquest dilluns per commemorar l'1-O.