5.000 persones es manifesten a Girona en contra la violència de l'estat espanyol durant l'1-O

Han arribat fins a la comissaria de la policia espanyola al crit de "fora les forces d'ocupació"

 • La manifestació recorrent la Gran Via Jaume I. ACN
  La manifestació recorrent la Gran Via Jaume I
  Fotos: ACN
 • Una de les capçaleres de la concentració de Girona. ACN
  Una de les capçaleres de la concentració de Girona
  Fotos: ACN
 • Els manifestants durant el recorregut per Jaume I a Girona. ACN
  Els manifestants durant el recorregut per Jaume I a Girona
  Fotos: ACN
 • Milers de persones s'han concentrat a la plaça 1 d'Octubre. ACN
  Milers de persones s'han concentrat a la plaça 1 d'Octubre
  Fotos: ACN

Girona ha tornat a sortir al carrer aquest diumenge. 5.000 persones s'han concentrat a la plaça 1 d'Octubre, segons la Policia Municipal, responent a la crida de la Plataforma 1-O, per denunciar "la violència de l'estat espanyol" el dia del referèndum i sota el lema "no oblidem, no perdonem". A la concentració, hi ha participat grups de percussió, els gegants de Girona i diverses entitats de la ciutat. Poc després de les set de la tarda, els assistents han sortit de la plaça per enfilar la Gran Via Jaume I amb una capçalera amb dues pancartes: "República Catalana" i "Que se'n vagin".

Els participants han cridat durant tot el camí consignes com " 1 d'octubre, ni oblit ni perdó", "els carrers seran sempre nostres", "fem efectiva la república", "vam votar, vam guanyar" o "ni un pas enrere". Un cop a la comissaria de la policia espanyola, al barri de Pedret, els assistents han cridat "fora les forces d'ocupació" i han reclamat que es retirés la bandera espanyola. També han criticat el cordó que els Mossos d'Esquadra han fet per evitar que s'acostessin a l'edifici. "Els Mossos també són forces d'ocupació", han cridat.

Durant la concentració s'han registrat alguns moments de tensió quan un dels manifestants ha volgut superar el cordó o quan uns altres han llençat avions de paper contra la policia i han increpat els agents, tot i que no s'ha registrat cap incident.

Caixes i urnes per simbolitzar un "mur"

Els concentrats també han col·locat diverses caixes, urnes i llibres a tocar del cordó policial per simbolitzar un "mur contra la violència" i hi ha enganxat una fotografia de la policia espanyola amb la frase "que se'n vagin".

L'Anaïs hi ha dipositat la seva urna. Assegura que per a ella tot plegat és "molt simbòlic" perquè aquell dia ho va viure de primera mà. "El meu tiet va acabar a l'hospital i tinc amics que van resultar ferits", ha explicat. "Jo crec que aquell dia tots vam perdre alguna cosa i la sensació que vam tenir no marxa fàcilment", ha afegit visiblement emocionada.

"Vam ser dels primers a rebre"

A la plaça de Sant Pere de Galligants, han instal·lat un escenari on membres dels CDR i del col·lectiu la Forja han animat als assistents a participar a les concentracions de demà. També representants de diverses escoles de la ciutat, que han explicat com van viure aquell 1-O.

La mestra de l'escola Bruguera Marta Escuder ha dit que aquell dia van ser "dels primers a rebre" i que la irrupció de la policia els va agafar "desprevinguts". "Ens van prendre les dues urnes i tot i que em sap greu no haver-les pogut defensar, crec que va ser un gran èxit l'organització col·lectiva. Una cosa així no s'oblida", ha afegit.

La portaveu de la Forja al Gironès, Carla Costa, ha dit que la concentració s'ha convocat per "demanar al Govern que compleixi ja el mandat popular" però també per "reafirmar un cop més que les forces d'ocupació no pinten res aquí i que les volem fora".

L'acte ha acabat pels volts d'un quart de nou de la nit amb els assistents cantant Els Segadors.