Pals insta Territori a acabar amb ''dècades d'especulació'' a la Costa Brava

Reclama que s'impedeixin "nous projectes urbanístics"

El ple de l'Ajuntament de Pals (Baix Empordà) ha aprovat una moció que insta el Departament de Territori i Sostenibilitat a acabar amb "dècades d'especulació" a la Costa Brava i impedir "nous projectes urbanístics".

La moció, que ha comptat amb el suport de Compromís amb Pals i el PSC, exigeix que es modifiqui el Pla Director del Sistema Costanera (l'eina de planificació urbanística del litoral) per desclassificar sòls pendents de desenvolupar i on ara, segons el planejament, encara s'hi pot construir.

D'aquesta manera Pals dona suport a la plataforma ciutadana SOS Costa Brava, que aplega divuit entitats ecologistes que s'oposen a fins a 21 projectes urbanístics que afecten la costa gironina. La moció argumenta que queden "pocs espais verges" i que s'han de preservar.

La moció "en defensa dels valors ambientals i cultural de la Costa Brava" exposa que el litoral gironí és un dels principals reclams turístics de Catalunya i, per tant, "un dels principals motors econòmics del territori". Per això, denuncia que en les darreres dècades la pressió urbanística hagi esdevingut "cada cop més intensa, teixint una trama urbanística pràcticament contínua, en a qual són pocs els espais que romanen verges".

En el text denuncien que aquesta pressió constructora ha tingut "conseqüències ambiental severes" per al Medi Ambient. "La gran biodiversitat de la costa mediterrània que trobem en aquesta zona es veu afectada per la pressió antròpica, la destrucció dels hàbitats i la manca de gestió sostenible", argumenten.

Tot i això, exposen que la Costa Brava ha aconseguit preservar valors ambientals i culturals "que cal mantenir" i recorda que la Generalitat vol presentar la candidatura perquè el litoral gironí es declari, per part de la UNESCO, Reserva de la Biosfera.

Per aquest motiu, defensen que cal posar fi a "dècades d'especulació urbanística, sobreexplotació del territori i mala gestió" i posen l'accent en les "desenes de nous projectes" que "lluny d'una planificació sostenible, responen als mateixos interessos i manera de fer que ens ha portat a la situació actual".

El ple de Pals, amb el suport de Compromís amb Pals i el PSC, han aprovat la moció per "manifestar públicament el rebuig a l'especulació urbanística" i donar suport a la plataforma SOS Costa Brava.

A més, reclamen a Territori i Sostenibilitat que redacti, tramiti i aprovi una modificació del Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner que serveixi per desclassificar els sòls on, segons planejament, encara s'hi pot construir.

També acorden que la finalització del POUM de Pals (el planejament urbanístic local) incorpori el contingut del manifest. "No és suficient amb promoure la declaració institucional de Reserva de la Biosfera, després cal aplicar-la sobre el terreny i això requereix un compromís per part de totes les administracions en matèries competents", conclouen.

Segons l'acord, faran arribar el contingut de la moció aprovada al Parlament de Catalunya, al consell comarcal, a la Diputació de Girona i a la plataforma SOS Costa Brava.