La factura de la llum impedeix crear nous llocs de treball segons la Foeg

La patronal gironina celebra 30 anys reclamant resoldre mancances "ja històriques"

Aniversari amb clara reivindicació. La patronal Foeg ha celebrat aquest dijous 30 anys posant sobre la taula les principals demandes de l'empresariat gironí. Les ha recollides totes en un document, coordinat per l'economista Marc de la Barrera, que les agrupa en quatre grans blocs: mercat laboral, infraestructures, energia i medi ambient.

El president de la Foeg, Ernest Plana, assegura que al capdavant de totes elles hi ha la necessitat d'abaixar els "elevats preus de l'energia". De fet, Plana critica obertament que la despesa en electricitat que han d'assumir les empreses del territori frena la creació de nous llocs de treball.

Per una banda, perquè les que ja hi ha establertes no poden contractar més personal perquè han de pagar les factures. "Donaríem molts més llocs de treball si l'energia fos més barata; és tan simple com això", diu Ernest Plana. Però per altra banda, perquè els costos de l'energia també impedeixen que empreses estrangeres obrin plantes a les comarques gironines.

"Quan arriben i ho analitzen tot, s'adonen que aquí paguen l'energia fins a un 30 o un 40% més cara que en d'altres països", lamenta Plana. A això, segons el president de la Foeg, també s'hi afegeix una altra mancança: que a molts polígons de la demarcació encara no hi arriba la fibra òptica.

Formació professional i infraestructures

Per Plana, aquestes són ara mateix les dues principals demandes que s'han de resoldre a curt termini. Però més enllà d'això, el document de la Foeg també n'exposa d'altres. Algunes de les quals, admet el president, ja s'han convertit en "històriques".

Entre aquestes, la necessitat de potenciar la formació professional (per trobar mà d'obra qualificada) o d'accelerar les obres pendents en infraestructures (aquí, el desdoblament de l'N-II és prioritari). Entre les demandes, també en destaquen la petició perquè l'aeroport de Girona tingui baixador del TAV o, una que ja és recurrent, evitar la burocràcia i l'excessiva paperassa.

Ernest Plana subratlla que algunes de les reclamacions "ja fa molt de temps" que s'han posat damunt la taula, però que "continuen pendents de resoldre". "Per aquest motiu, les hem volgudes reescriure i seguirem insistint-hi davant dels Governs, perquè ens sentim del tot desatesos per part de l'administració", conclou.

Encaixar oferta i demanda

La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, que ha assistit a l'acte, admet que de tot el llistat de demandes, n'hi ha algunes que són "més difícils d'atendre de manera immediata" (com el finançament d'infraestructures). Però sí que n'hi ha d'altres on el Govern ja ha començat a actuar.

I aquí, Chacón ha esmentat allò que recull el Pacte Nacional per la Indústria i ha posat èmfasi en la necessitat "d'encaixar oferta i demanda" per trobar professionals qualificats. En aquest sentit, la consellera assegura que aquest és "un problema que tenim no només arreu de Catalunya sinó també a Europa". Per això, Chacón ha demanat a les patronals i empresaris del territori que "concretin" quins són els perfils que fan falta, per poder treballar-hi.

L'acte de celebració dels 30 anys de la patronal Foeg s'ha fet a l'Auditori de la seu de CaixaBank del carrer de la Creu. A l'acte, hi ha imperat el color vermell, amb molts dibuixos de cors, per mostrar que l'empresariat "és el batec del territori", com ha concretat Ernest Plana.