Publiquen un llibre del mig segle d'història dels Premis Prudenci Bertrana

Repassa totes les obres guardonades a partir d'un recull de diferents cròniques

Aprofitant l'aniversari dels 50 anys dels Premis Prudenci Bertrana, la fundació organitzadora dels guardons literaris ha presentat aquest matí un llibre que recull el primer mig segle de vida. La publicació és un encàrrec que s'ha fet als periodistes Miquel Torns i Pau Lanao. Segons el president de la Fundació Prudenci Bertrana, Joan Domènech, els premis "no deixen de ser una pàgina de la història de Girona" i per això han apostat per fer un llibre resumint aquests 50 anys.
 

Lanao ha garantit que en el llibre s'hi podran trobar diverses anècdotes dels premis, però bàsicament es podran llegir "51 cròniques correlatives amb molta vigència" elaborades a partir de textos publicats en diferents mitjans de comunicació. En conjunt hi ha cites i fragments de 80 autors diferents, alguns d'ells tan coneguts com Joaquim Nadal, Quim Monzó, Carles Puigdemont, Jaume Cabré, Rafel Nadal, Aurora Bertrana o Narcís-Jordi Aragó, entre molts d'altres.

Pau Lanao ha detallat que la base d'aquest llibre surt d'una exposició que la mateixa fundació els va encarregar pels 40 anys dels premis. Per a aquesta mostra van realitzar entrevistes a diferents autors guanyadors i també van fer un buidatge de premsa sobre tot el que s'havia dit d'aquests premis.

Deu anys després han recuperat tot aquest material per començar a vestir un llibre dividit en 51 capítols. En cadascun d'ells s'explica una edició diferent dels premis, excepte el primer de tots, que està dedicat a la gestació prèvia als guardons. En cada capítol també es podrà llegir una breu crònica politicosocial tant del territori gironí, com del català, l'espanyol i l'internacional. Segons Lanao aquest fet és important perquè els premis sempre van lligats al context que viu la societat gironina.

De tota manera, Pau Lanao també ha apuntat que el naixement d'aquests premis literaris arxiconeguts es deu a "tres factors". D'una banda, "l'afebliment del règim" franquista l'any 1967. De l'altra, una "població que estava farta d'aguantar imposicions". I l'últim d'ells és "tota una nova generació de joves, fills de famílies de dretes" que l'autor ha assegurat que volien "canviar una ciutat a les mans de l'església, de les grans famílies i del governador civil".

Un llibre acompanyat d'un DVD

Aquest llibre es repartirà durant la cerimònia d'entrega dels premis, que es farà aquest dijous 20 de setembre a l'Auditori de Girona. Conjuntament amb el llibre també es repartirà un DVD amb un documental dels 50 anys dels premis que també ha estat guionitzat per Pau Lanao en una coproducció de Televisió de Girona i la Fundació Valvi.

Conjuntament amb el llibre i el DVD, per celebrar els 50 anys, la Fundació Prudenci Bertrana també estrenarà una nova web en què es podrà trobar informació de cada edició dels premis i es podrà veure el vídeo de la cerimònia dels últims anys.

D'aquesta manera, preveuen que a partir d'ara ja no es reparteixin més DVD durant els premis amb l'entrega de l'edició anterior. El públic que ho vulgui podrà veure per la pàgina web el vídeo sense haver d'esperar-se a l'any següent. De tota manera, preveuen que el nou portal no comenci a funcionar fins al novembre.