Salt aprova el projecte de reforma del centre amb l'oposició de CiU i IPS-ICV

Els convergents diuen que l’Ajuntament s'ha de fer càrrec de més del 60% del cost i creu necessària una consulta popular

  • Els membres de la plataforma Anti-ARU s'han concentrat davant de l'Ajuntament © ACN
    Els membres de la plataforma Anti-ARU s'han concentrat davant de l'Ajuntament © ACN
  • La sala de plens estava plena de veïns © ACN
    La sala de plens estava plena de veïns © ACN

Prop d'un centenar de persones s'han aplegat aquest vespre a l'Ajuntament de Salt per escoltar la ratificació del conveni de l'Àrea de Reforma Urbana (ARU) que ha tingut lloc durant el transcurs del ple ordinari. Dins un ambient tens i crispat, el portaveu del grup municipal de Convergència i Unió (CiU), Jaume Torramadé, ha llençat diversos retrets en forma d'interpel·lació a l'alcaldessa del municipi, Iolanda Pineda (PSC), la qual s'ha intentat defensar apel·lant als futurs beneficis del projecte. Torramadé ha fet incís al llarg de la seva intervenció que l'ARU haurà de comptar amb 18 milions d'euros provinents de l'Ajuntament, ja que la gestora Nou Salt SL és de titularitat municipal. És per aquest motiu que el convergent ha titllat el projecte de ser 'inviable' ja que 'l'Ajuntament no pot posar tots els diners que li pertoca', ha dit en referència al conveni signat.

Per això, Torramadé creu que l’equip de govern 'ni tan sols sap exactament què va firmar el juny' i ha argumentat aquesta temença pel fet que el 3 de setembre passat l’Ajuntament va enviar una carta a la Direcció General de Promoció de l’Habitatge en la que es demana 'un escrit d’aclariments sobre el conveni i sobre el concepte 'particulars''. El portaveu de CiU ha dit que 'el juliol ja vam expressar la nostra por que tot això no fos més que un soufflé i ara en tenim la certesa'. Torramadé creu que cal definir exactament  el problema que es pretén resoldre i quin és l'objectiu final. 'Si el problema és la sobreocupació dels pisos, doncs anem per això però amb el que hi ha ara per ara, no sabem on volen anar a parar. La nostra oposició no és a fer un ARU per esponjar el sector centre, sinó a com es porta aquest ARU', ha dit el cap de CiU per a explicar el vot contrari del seu grup, i ha lamentat que amb tot això 's’està creant neguit i angoixa especialment entre la gent gran'.

Per la seva banda Pineda ha volgut sortir al pas assegurant que 'es dóna massa importància als aspectes del procediment. Sembla que posem en dubte que hi ha un problema d'excés de densitat al centre però tots coincidim en que existeix', ha dit la socialista la qual explicava que 'aquest és un procés molt llarg, del qual encara queda molt per fer i és necessari incloure-hi la participació ciutadana', donant així resposta també a la petició del convergent que demanava fer una consulta popular. Pel que fa a l'inversió de 18 milions que suposadament hauria de fer front la gestora immobiliària, Pineda ha dit que els diners es poden aconseguir a través de préstecs bancaris.

A mesura que el debat ha avançat la crispació ha augmentat. Pineda en una intervenció ha dit que 'si vostè (Torramadé), no està d'acord amb l'ARU ho hauria de dir ara davant de tothom i prometre que renunciarà a aquesta subvenció si mai torna a ser alcalde, que espero que no ho sigui mai més', ha esberlat Pineda que ha acusat al convergent d'escapar-se a través de 'subterfugis de lleis'.

Finalment el conveni ha estat ratificat amb 11 vots favorables, 9 en contra i una abstenció.

Manifestació silenciosa

Mentre a l'interior de l'Ajuntament se celebrava el ple, a l'exterior un grup de veïns s'han concentrat silenciosament davant del consistori per protestar contra el projecte de l'Àrea de Reforma Urbana (ARU). Membres de la Plataforma Anti-Aru han col·locat una pancarta davant de l'entrada a l'Ajuntament la qual resava 'No volem passar per l'ARU' i al seu davant han posat espelmes enceses. Els manifestants s'han dispersat una vegada el ple ha finalitzat.