Una vintena de treballadors acusen l'artista belga Jan Fabre d'abús sexual i de despotisme

El coreògraf té programada una obra al festival Temporada Alta

Vint treballadors i extreballadors de l'artista belga Jan Fabre l'han acusat a través d'una carta oberta al mitjà 'Rekto Verso' d'abús sexual i de despotisme. A la carta, que dotze de les persones signen de manera anònima, s'expliquen el que consideren comportaments habituals del coreògraf, que té programades dues obres a Catalunya, una al festival Temporada Alta, 'The generosity of Dorcas', i l'altra al Teatre Lliure, 'Mont Olympus'. Per exemple, afirmen que els cossos de les dones són "l'objecte de crítiques doloroses, de vegades clarament sexistes". O que el seu comportament "imprevisible" provoca un "ambient tens en què tothom és encoratjat com a mínim implícitament a complaure el director". També l'acusen de posar motius als seus artistes, alguns dels quals "innegablement racistes i denigrants".
A més, indiquen que el comportament "volàtil" de Fabre ha "afectat l'autoestima" de molts treballadors. Fins al punt que molts, afirmen, han "necessitat cercar ajuda psicològica" després de deixar la companyia.

Sobre les acusacions d'abusos sexuals, els signants de la carta subratllen que en els darrers dos anys hi ha hagut sis renúncies de persones que han acusat el director d'aquest tipus de comportament.

I afirmen que vuit testimonis de ballarines revelen que els va oferir diners a canvi de deixar-se fer fotografies en el que anomenava projectes paral·lels. En aquestes sessions hauria convidat les models a casa seva i hauria "convertit la situació en una oportunitat per acostar-s'hi sexualment".

Els signants de la carta, entre els quals hi ha dones i homes, subratllen que han fet públiques aquestes acusacions sabent de la dificultat laboral que els pot comportar per la preponderància de Fabre en el panorama artístic belga, però per la responsabilitat que creuen que tenen davant la possibilitat que passi el mateix a altres ballarines.

L'equip de Fabre ha rebutjat les acusacions al mateix mitjà, i ha assegurat que la "personalitat forta i l'estil directe" del director no l'impliquen en casos d'abús sexual. També al·ludeixen al "consentiment mutu i respecte" com a límit a l'hora de fer les seves obres "radicals", que admeten que de vegades porten a "llocs sensibles".