Localitzen 419 plantes de marihuana i una desena de fraus elèctrics al Culubret de Figueres

El dispositiu s'ha fet entre tècnics d'Endesa, Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra

Tècnics d'Endesa, la Guàrdia Urbana de Figueres i els Mossos d'Esquadra han realitzat un dispositiu conjunt per combatre el frau elèctric al barri del Culubret de la capital altempordanesa durant el matí d'aquest dimecres. Han inspeccionat 104 domcilis i han detectat deu casos de frau elèctric de diferents tipus. En paral·lel, els Mossos d'Esquadra han entrat a dos domicilis on sospitaven que hi podia haver plantacions de marihuana. En total, han localitzat 419 plantes i han denunciat penalment un sospitós com a suposat autor d'un delicte contra la salut pública. A un dels immobles, però, no hi havia ningú i els Mossos no donen la investigació per tancada.
El dispositiu ha començat aquest dimecres al matí i han revisat els comptadors d'un total de 104 domicilis. Els tècnics d'Endesa han detectat que hi havia deu casos de frau elèctric de diferents tipus. Per una banda, s'han trobat alguns comptadors que havien estat manipulats i també hi havia gent que tenia la llum punxada a la xarxa pública. Per últim, s'han detectat fraus de doble escomesa, en què es necessita un mínim de coneixement a l'hora de realitzar-lo. El dispositiu s'ha efectuat en els carrers de Joaquim Vayreda, Josep Bonaterra, Maria Llavaneres, Ramon Reig i el carrer Major.
 
Precisament, els carrers escollits són els que acumulen més talls de subministrament a causa de la sobrecàrrega. Un exemple és el del carrer de Ramon Reig on hi ha un quadre elèctric que es va cremar el passat 22 d'agost i que ara Endesa ha reposat totalment nou.

Segons informa la companyia, després de l'incendi no es podia aprofitar res. Per aquest motiu l'empresa elèctrica tenia la sospita que en les zones properes a aquests carrers hi hauria persones que cometessin diferents fraus en la xarxa elèctrica.

A més, els Mossos d'Esquadra han fet entrades i registres a dos domicilis arran d'una investigació perquè sospitaven que hi podia haver plantacions de marihuana. Una de les entrades s'ha fet al carrer Avinyonet i els agents hi ha localitzat 313 plantes de marihuana. A l'immoble, però, no hi havia ningú i els Mossos no donen la investigació per tancada.

El segon registre ha estat al carrer Masó, on han localitzat 106 plantes i han denunciat penalment un sospitós com a suposat autor d'un delicte contra la salut pública.

L'operatiu conjunt s'ha produït pocs dies després que l'Ajuntament de Figueres anunciés la seva voluntat de denunciar Endesa a Indústria per les constants interrupcions en el servei al barri del Culubret. Des de l'elèctrica han volgut mostrar total col·laboració amb totes les administracions per poder combatre la sobrecàrrega que té la línia en aquest barri.

De fet, des d'Endesa apunten que el problema de fons d'aquesta zona és social i que cal buscar la combinació de diferents mesures provinents d'àmbits diversos per poder resoldre la situació. D'altra banda, l'elèctrica s'ha compromès a estudiar la viabilitat del soterrament de les línies que els proposava una auditoria encarregada per l'Ajuntament de Figueres. Tot i això, han recordat que en d'altres municipis es cometen fraus igualment tot i tenir la xarxa soterrada.

Per últim, des d'Endesa també han volgut remarcar el perill que suposa per a la seguretat que es cometin aquests fraus elèctrics, ja que pot comportar incendis, com el que es va viure el 22 d'agost amb l'incendi del quadre de llums del carrer de Ramon Reig. També apunten que es posa en risc la seguretat de les persones durant la manipulació de les instal·lacions.