La Cúpula de les Arts de Girona arrenca programació a l'octubre

Ho farà amb un festival protagonitzat per dones

"L'escenari de la teva imaginació". D'aquesta manera es presenta en públic la Cúpula de les Arts, el nou equipament cultural que serà una realitat a la ciutat de Girona a finals de setembre.

Es tracta d'una carpa de circ amb capacitat per a més de 800 persones per acollir diversos espectacles culturals, educatius i socials. Amb més de 2.000 metres quadrats, el recinte està integrat per una carpa iglú al voltant de la qual es disposaran espais per a magatzems, vestuaris, dutxes, sanitaris o el 'backstage'.

Segons ha explicat el director del Festival Internacional del Circ Elefant d'Or, Genís Matabosch, la carpa ofereix un disseny "únic" amb una visió panoràmica sense columnes, d'una alçada de 14,5 metres. La planta tindrà una forma de polígon regular de setze costats i 28,5 metres de diàmetre. A més, l'espai es pot configurar per a diferents tipus d'espectacles o activitats movent les grades i modificant tant l'aforament com l'escenari.

La Cúpula de les Arts, promoguda per Circus Arts Foundation, neix amb diversos objectius. D'una banda, servir de crossa per als festivals de circ que programen i tenir un espai per a la creació i l'impuls de noves promeses circenses. Així, esperen donar l'oportunitat i els recursos a artistes que tenen dificultats per situar-se a la "primera divisió del circ" per manca d'infraestructura. L'objectiu ideal és que, a partir d'aquesta vessant més educativa, puguin acabar incorporant espectacles creats a la Cúpula dins la programació del festival que també es fa a la ciutat.

D'altra banda, també esperen que es converteixi en un referent a l'hora d'organitzar tot tipus d'esdeveniments, des de teatre a música, passant per workshops, gastronomia o, també, desfilades de moda. "El concebem com un contenidor de somnis", ha dit Matabosch.

La carpa s'aixecarà a un antic aparcament situat entre l'avinguda Barcelona i el carrer Emili Grahit. En paral·lel a la presentació, també han presentat la programació amb la qual arrencarà la nova instal·lació. Es tracta del festival Úniques, que programa vuit espectacles protagonitzats per dones. Començarà el 20 d'octubre i s'allargarà fins el 2 de desembre.

Segons ha detallat Matabosch, aquesta primera programació busca arribar a un gran públic perquè hi ha propostes per a tots els gustos com Chenoa, Mont Plans, Nuria Fergó, La Llol, Beth, Antonia San Juan, La Húngara i Azúcar Moreno. Totes elles dones, afegeix Matabosch, "valentes, amb talent i amb un carisma desbordant".

A més, el festival també tindrà la seva vessant solidària. Coincidint amb el dia mundial de la lluita contra el càncer de mama, aportaran un euro de cada entrada a l'Associació AECC-Catalunya contra el Càncer. La seva presidenta a Girona, Pilar Cort, ha assenyalat que els diners recaptats per l'associació serveixen per desenvolupar programes d'acompanyament i benestar dirigits a pacients i, també, per finançar investigació.