La seguretat de l'aeroport de Girona anuncia vaga el 8 i 12 de setembre

Denuncien que Segurisa Servicios Integrales no els ha pagat els plusos del juliol

Els vigilants de seguretat de l'aeroport de Girona faran aturades parcials el 8 i 12 de setembre. Denuncien que l'empresa encarregada d'aquest servei a la terminal de Vilobí d'Onyar (Selva), Segurisa Servicios Integrales, no els ha pagat els complements pactats amb Foment en la nòmina de juliol. Es tracta del primer pagament que l'empresa havia de fer a la plantilla, d'unes setanta persones, després que recentment hagi guanyat el concurs per oferir aquest servei de vigilància i seguretat. Afirmen que l’empresa ha incomplert amb els pagaments del plus aeroportuari, plus de radioscòpia íntegre, l’abonament de la hora extra com recull el conveni, abonament de la dieta realitzant jornades de 12 hores, entre d’altres. La vaga, convocada per CCOO, UGT, USOC i ADN inclou aturades de sis hores per dia, repartides en dos torns.
Les aturades parcials es faran el 8 de setembre (de 7 a 10 del matí i de les 14 h fins a les 17 h de la tarda) i el 12 del mateix mes ( de les 8 fins a les 11 del matí i de les 15 h fins a les 18 h). La decisió d'anar a la vaga es va prendre de forma unànime per part de tots els representants dels treballadors. S'ha convocat des de CCOO, UGT, USOC i ADN. El 9 d'agost passat es va comunicar a l'empresa per "donar temps a l'empresa a rectificar" però davant la "falta de compromís" de Segurisa Servicios Integrales s'ha decidit mantenir la convocatòria, segons informa CCOO en un comunicat.
 
El motiu de la vaga és l'incompliment de l'empresa de pagar els complements pactats amb Foment en la nòmina del mes de juliol. Es tracta del primer salari que ha pagat als treballadors des que va resultar la guanyadora del concurs per oferir aquest servei convocat per AENA. Concretament, l'empresa no ha pagat el plus aeroportuari, el plus de radioscòpia íntegre, l’abonament de la hora extra com recull el conveni ni l'abonament de la dieta realitzant jornades de 12 hores, entre d’altres. Alguns d'aquests complements es van pactar el novembre passat amb Foment i entraven en vigor aquest estiu. D'altres, estaven recollits en l'acord de subrogació de la plantilla basant-se en el conveni col·lectiu.

Per CCOO, aquests impagaments han causat un "greu perjudici econòmic" als treballadors. La secretària general de la Federació de Construcció i Serveis de CCOO de Catalunya, Aurora Huerga, denuncia que alguns treballadors han cobrat entre 300 i 400 euros menys de la nòmina en funció del lloc de treball i lamenten que l'incompliment s'hagi produït ja en la primera nòmina.

Cal recordar que aquest no és el primer conflicte laboral dels treballadors de seguretat de l'aeroport de Girona. El gener del 2017 ja van concentrar-se pels impagaments de nòmines de Segur Ibèrica (els mesos de novembre i desembre de l'any anterior). En aquell moment, van denunciar que estaven en "terra de ningú" perquè la firma va entrar voluntàriament en concurs de creditors després per no poder pagar les nòmines dels treballadors i l'empresa que va accedir a comprar-la, ICTS, inicialment no es volia fer càrrec dels endarreriments. Finalment es va arribar a un acord i els treballadors van cobrar les quantitats pendents. Ara, però, amb l'entrada de Segurisa Servicios Integrales, s'ha obert un nou conflicte.