El nou hospital Josep Trueta de Girona tindrà el doble d'espai i no estarà acabat fins al 2016

Geli ha reconegut que el projecte s'ha endarrerit ja que les obres havien d'acabar el 2012

  • Maqueta del futur hospital Josep Trueta © ACN
    Maqueta del futur hospital Josep Trueta © ACN
  • Un moment de la presentació del projecte bàsic de l'hospital, aquest matí © ACN
    Un moment de la presentació del projecte bàsic de l'hospital, aquest matí © ACN

La previsió del Departament de Salut és, un cop ja es disposa del projecte bàsic, tenir abans de l'estiu del 2011 el projecte executiu redactat. Els primers enderrocs, que afectaran l'aparcament soterrat, la benzinera i el pavelló de Govern, es faran a finals del 2011. Està previst que a la primavera de l'any que ve ja funcionin els mòduls provisionals que s'instal·laran a l'aparcament descobert que Mifas té a l'ala nord de l'hospital. Aquests mòduls acolliran les consultes externes durant el període d'enderroc de l'actual hospital i la construcció del nou centre.

Millores substancials

L'edifici del nou Trueta està pensat en tres nuclis diferenciats. Per una banda, un edifici de dues plantes –amb dues més de subterrànies- que han d'acollir les consultes externes, l'hospital de dia i l'hemodiàlisi. Un altre bloc estarà dedicat als despatxos de gestió, les urgències, quiròfans i l'àrea de crítics i el tercer bloc serà una torre de 15 pisos que acollirà l'àrea d'hospitalització. A davant del centre s'ha projectat una gran plaça pública d'entrada a l'hospital.

El nou edifici suposa guanyar el doble d'espai respecte l'hospital actual i un 25% més del què es preveia inicialment en l'avantprojecte del nou Trueta. Algunes de les àrees que guanyen més espai, per exemple, l'espai quirúrgic que incorpora 8 nous quiròfans fins arribar als 22. L'àrea ambulatòria també creixerà ja que el nombre de consultes i gabinets augmentaran un 45% respecte l'espai actual. El mateix passarà amb l'hospital de dia que dobla la seva capacitat o la zona d'hemodiàlisi que creixerà un 64%. L'espai de diagnòstic per a la imatge i medicina nuclear també guanya espai i estarà preparat per acollir tres aparells més de ressonància magnètica, un TAC més, un ecògraf més i una gammacàmera.

L'àrea d'urgències també serà més gran –un 67% més- i també creixerà un 37% l'àrea de malalts crítics. El director territorial de l'ICS, Rafael Gracia, ha explicat que no es creix molt en nombre de llits –només s'incorporen 23 més- però sí es guanya en confort perquè un de cada tres llits estarà en llit individual. La voluntat del departament és que sigui la xarxa sanitària de la regió sanitària de Girona la que aculli l'ingrés dels pacients de cada territori i, per això, el departament vol reservar els llits del Trueta per als pacients més greus i els què no poden estar ingressats en un altre hospital comarcal.

L'aparcament, que serà tot soterrat i es situarà sota la plaça pública, tindrà capacitat per a 720 cotxes. Actualment, l'aparcament cobert de l'hospital té 440 places.

Una obra per fases

Un dels arquitectes del projecte, Josep Lluís Mateo, ha detallat que els enderrocs necessaris per construir el nou edifici es faran de manera progressiva per garantir que el centre hospitalari continua funcionant amb normalitat. A principis d'any ja es començaran a instal·lar uns mòduls prefabricats a part del pàrquing que gestiona Mifas a l'extrem nord de l'hospital. Aquests mòduls, que començarien a funcionar a la primavera, acolliran les consultes externes.

Aquest trasllat permetrà enderroc els primers edificis a finals del 2011. Les construccions afectades en primer lloc seran l'aparcament cobert, la benzinera i el pavelló de govern. L'espai alliberat permetrà construir l'àrea ambulatòria i també l'Institut Català d'Oncologia, el què suposa el 40% del nou edifici.

En una fase posterior, es farà la construcció de la torre d'hospitalització –de planta baixa i quinze pisos, el què suposa el 60% de l'obra- i, en darrer terme, s'enderrocarà l'edifici actual. Paral·lelament, Mateo ha explicat que s'aniran fent els accessos a l'hospital.

'La catedral del segle XXI'

La consellera de Salut, Marina Geli, ha demanat paciència als pacients i als professionals perquè el període d'obres –a cavall entre un i altre edifici- 'caldrà replantejar moltes coses'. Geli s'ha mostrat eufòrica –'el futur és nostre', ha dit als professionals de l'hospital- i ha dit que el nou edifici s'ha de convertir 'en la catedral del segle XXI, amb perdó de l'Església'.

Geli ha remarcat les possibilitats que l'hospital i el campus de la Salut que es construirà a tocar del centre poden tenir. 'Jo somio en Harvard', ha afirmat la consellera que ha garantit que el Govern pot assumir la inversió de 250 MEUR que costa el nou hospital. La consellera ha tornat a defensar la necessitat de fer el centre pels 'problemes estructurals' que presenta l'actual edifici.

El director gerent de l'ICS, Enric Argelagués, ha destacat que el Trueta és un edifici de referència no només per a les comarques gironines sinó punter en moltes especialitats. Argelagués ha indicat que el 98% dels pacients que ingressen a l'hospital de la capital gironina es poden tractar al mateix centre i que, aquesta dada, demostra la capacitat de l'hospital.

Què passarà si governa CiU?

Entre el públic assistent a la presentació del projecte bàsic s'hi trobava la senadora de CiU i responsable de Salut Rosa Núria Alexandre. Preguntada sobre què passarà amb aquests milionari projecte si governa el seu partit, Aleixandre ha dit que 'caldrà replantejar tots els compromisos presos pel Govern actual'. 'Tenim un dèficit brutal i cal veure quins hospitals es poden fer i quins són els més necessaris', ha dit.

La senadora de CIU ja ha avançat que 'caldrà prendre determinacions molt dures' perquè el moment econòmic del país ho requereix.