Platja d'Aro millora els accessos a les platges per a les persones amb problemes de mobilitat

S'han instal·lat passeres i cadires amfíbies

El programa Fem Platja! Estiu 2018 de la regidoria de Serveis de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro, ha implantat aquest estiu millores en les mesures d’accessibilitat que faciliten el gaudi del bany a les persones amb necessitats especials de mobilitat. S’ha habilitat d’un espai específic amb un monitor per atendre aquestes persones i els seus acompanyants al punt de socors del Passeig Marítim amb el carrer Miramar amb una plataforma de fusta sobre la sorra, coberta amb una carpa, i connectada amb una de les passeres que uneixen el passeig i el trencaones.

Precisament hi ha instal·lades 19 passeres a la sorra (un més que l’estiu passat), i es disposa de sis cadires amfíbies -una per a cada punt de socors i una per a la torre de vigilància-, i de diversos jocs de crosses amfíbies. Alhora, hi ha plataformes adaptades a les dutxes i rentapeus de la Platja Gran. També, destaquen les sis Línies de vida instal·lades davant de cada lloc de socors, un sistema de cordes a 1’40 metres d’alçada, que faciliten l’entrada i sortida de l’aigua.

Fem Platja! és un programa integral de gestió municipal de la façana marítima que incorpora aspectes de neteja i manteniment, seguretat i socorrisme la qualitat, la informació, la seguretat o la participació ciutadana, amb un equip humà de 48 persones, entre personal propi de les empreses concessionàries i un pressupost anual aproximat de 725.000 euros. Un dels seus principals objectius és l’obtenció dels guardons que acrediten la qualitat de les platges de la vila; i justament, enguany el conjunt del litoral del municipi renova aquest estiu diversos  reconeixements: la Bandera Blava per a Sa Conca, la Platja Gran i Cala Rovira (també el té l’àmbit privat del Club Nàutic Port d’Aro); tres espais reconeguts també amb el distintiu Q de Qualitat Turística i amb el Pla de Qualitat en Destí del Baix Empordà. Alhora, el Camí de Ronda de S’Agaró obté el d’Itinerari Blau -uneixen platges amb Bandera Blava i amb una conjunt d’atractius i serveis-. Enguany, com a novetat, l’entitat ADEAC-FEE, que concedeix les banderes blaves, ha atorgat a les platges de Platja d’Aro la Distinció temàtica en matèria de salvament, socorrisme i primers auxilis.

Justament, el 2 de juny es va iniciar el servei de salvament a càrrec de ProActiva, que es manté vigent fins al 23 de setembre amb presència a la Platja Gran, Cala Rovira i Sa Conca cada dia, de dilluns a diumenge (10-18 h juny i setembre i 10-19 h juliol i agost), amb uns efectius que oscil·len entre els 11, els 14 o els 23 socorristes segons el moment de l’estiu (setmanes de baixa, mitja o alta ocupació). Hi ha cinc punts de socors, set cadires de vigilància i també una torre; servei propi d’embarcació de rescat; i disposen de cinc desfibril·lador -un més que fins ara- (tres ens espais fixos i dos mòbils). També es distribueixen 2.000 braçalets per facilitar la localització de possibles infants extraviats. Simultàniament, a la Cala del Pi hi ha instal·lat un punt autònom de SOS.

El nou contracte d’abalisament amb l’empresa QStar, es traduirà aquest estiu amb diverses millores i ampliacions de serveis: es renoven i s’incrementa el nombre de boies de senyalització, i a l’hora d’instal·lar-les es farà amb sistemes d’ancoratge més sostenibles com són les barrines o els anomenats morts biòtops a les zones on en el fons marí hi ha presència de posidònia. També s’aniran renovant progressivament les plataformes d’oci situades a uns metres mar endins davant les platges; i es tornaran a instal·lar, per segon estiu consecutiu, quatre boies de cortesia a la Cala del Pi perquè hi puguin fondejar embarcacions. Com a novetat s’estrena una segona Via Brava al municipi, al nord de la Platja Gran, a la zona de Cavall Bernat, que serà senyalitzada degudament amb boies per poder-hi practicar de forma segura, sol o en grup, natació en aigües obertes (simultàniament es manté la Via Brava de S’Agaró, que uneix la Platja del Racó i Sa Conca).

En l’àmbit de la seguretat, la Policia Local de Castell-Platja d’Aro hi destina, de manera específica, una patrulla en bicicleta, una barca de vigilància, i una parella per fer rondes a peu, tant de dia com de nit, moment aquest darrer, en que ho fan de paisà. En matèria d’oci la regidoria de Turisme organitza la cinquena edició del Mini Club Infantil-Ludoteca, en un espai de 200 m2 a la zona centre de la Platja Gran, amb nova ubicació (confluència amb l’Avinguda Costa Brava). Està en servei del 25 de juny al 2 de setembre (11-14 h i 16-19 h) per a infants de 3 a 12 anys, gratuït i dinamitzat per monitors amb idiomes, en una acció pròpia del municipi com a Destinació Familiar, guardó de qualitat concedit per l’Agència Catalana de Turisme. També es pot gaudir de diverses ofertes d’àmbit privat: cinc guinguetes de restauració, vuit punts de lloguer de gandules i ombrel·les, quatre propostes d’esports nàutics i dos creuers marítims.

En matèria d’informació hi ha instal·lats cartells amb temes d’interès general que enguany es renoven i s’instal·len en les castes del servei de socorrisme amb informació d’interès sobre el servei de salvament, els guardons de qualitat de les platges, la normativa de la Bandera Blava, el compromís de qualitat ambiental o mapes de serveis que els usuaris hi poden trobar (lavabos, punts de socors, passeres adaptades, etc.). La participació de l’usurari es vehicula mitjançant un telèfon únic i directe del servei de platges, amb bústies de suggeriments i enquestes de valoració a càrrec dels Agents Cívics.

Una de les tasques principals del programa són les accions de manteniment i neteja. L’empresa concessionària, GBI Servis, divideix el litoral del municipi en sis sectors, on hi treballa, d’una banda, cada matinada la gran maquinària de neteja, i de l’altra, diversos equips d’operaris amb suport de quads, en doble torn, de matí i tarda. També es disposa d’una barca pròpia de l’Ajuntament per realitzar neteja a l’aigua en doble torn, i d’una segona embarcació per a la neteja d’aquelles zones de difícil accés. Enguany es tornen a repartir gratuïtament, entre els usuaris de les platges, 20.000 cendrers reutilitzables.