465.000 euros a Salt per aconseguir integrar nens i joves immigrants

El municipi ha estat escollit per l'Obra Social 'la Caixa' per desenvolupar-hi el projecte

L'objectiu del pla és, segons ha definit el president de la Fundació 'la Caixa', Jaume Lanaspa, 'crear sentiment de pertinença' entre totes les famílies nouvingudes. Per això, s'ha escollit els infants i els joves com públic principal a qui adreçar el programa. Ara bé, Lanaspa ja ha avançat que el projecte va adreçat a tota la població perquè el que vol és crear 'sinèrgies' entre tots els veïns per tal de fer un canvi de model en la manera de relacionar-se.

El projecte que 'la Caixa' iniciarà a la vegada a 17 indrets de l'Estat, té com a objectu aprofitar els recursos existents destinats a la integració social i, de la mà de les administracions locals, les entitats i la universitat –que coordina el projecte, crear un model d'intervenció comunitària de referència sobre la gestió de la diversitat cultural.

El projecte de Salt, amb quasi mig milió d'euros de dotació, té com a objectiu actuar en l'àmbit de l'educació, la sanitat i les relacions comunitàries. Els encarregats de dur a terme aquest projecte a Salt ha estat l'entitat 'El casal dels infants' que ha treballat durant anys al barri del Raval de Barcelona. Hauran de ser els membres d'aquesta entitat els que detectin què es pot fer per millorar la cohesió social entre les més de 75 nacionalitats que actualment conviuen a Salt. Aquesta entitat ja fa un any que treballa amb l'ajuntament per fer una diagnosi de l'entorn de Salt i poder aplicar programes que fomentin que les diferents comunitats es relacionin entre elles. La voluntat de l'ajuntament és que, passat els tres anys del programa, aquesta entitat pugui seguir treballant a Salt.

L'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, ha dit que és per Salt una 'oportunitat' poder acollir aquest projecte que el director general de la fundació 'la Caixa' ha qualificat de 'compromès, pioner i innovador'.

17 indrets amb un mateix projecte

El Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural que 'la Caixa' ha iniciat a l'Estat parteix d'una preselecció de municipis on desenvolupar-los. La Fundació ha hagut d'escollir entre 227 municipis. Finalment, han estat 17 els indrets seleccionats. Els territoris on s'implantarà el projecte són, a Catalunya, Tortosa i tres Barris de Barcelona i es completa amb Madrid, Getafe, Leganés, Elx, Granada, Jerez de la Frontera, Logronyo, Paterna, Saragossa, El Ejido, Sant Bartolomé (Illes Canàries) i Daimiel. De la mateixa manera que a Salt, entitats no lucratives d'aquestes zones implantaran el projecte en col·laboració amb les administracions locals.

Per escollir aquestes zones s'han tingut en compte les seves característiques, les entitats que hi treballen, el projecte que aquestes hi porten a terme i la seva relació amb el territori. Per exemple, en dos dels llocs escollits hi ha un alt percentatge de població gitana i les entitats que hi treballaran tenen representants d'aquest col·lectiu. D'aquesta manera, la Fundació vol aconseguir crear un model d'integració que pugui aplicar-se a qualsevol indret sense tenir en compte les seves condicions geogràfiques o de població.