Un institut de Girona instal·la un control d'accés per evitar que els alumnes facin campana

Els sistema d'accés és semblant al que hi ha a les estacions de metro de Barcelona

  • L'aparell identifica els alumnes mitjançant un lector de targetes © ACN
    L'aparell identifica els alumnes mitjançant un lector de targetes © ACN
  • Aquest és el punt d'accés a l'interior de l'institut Narcís Xifra © ACN
    Aquest és el punt d'accés a l'interior de l'institut Narcís Xifra © ACN

Fins ara, per controlar l'absentisme, l'IES Narcís Xifra penja a Internet la llista dels alumnes que no han anat a classe, però els pares no la poden consultar fins l'endemà. D'aquí a pocs dies, però, tot això canviarà. I és que, en qüestió d'un mes, aquest institut públic tindrà completament implantat un nou dispositiu de control format per torns i barreres electròniques com les que hi ha a les estacions de metro.

'De fet, el que fem és donar una nova aplicació a aquest sistema per controlar l'assistència a l'institut', explica el director. Un cop entri en funcionament, perquè s'obrin les barreres, cada alumne haurà de passar una targeta personal pel lector. El que es farà serà adaptar els carnets que ja tenen els alumnes, on apareix una fotografia i el DNI del titular. D'aquesta manera, el sistema anirà controlant les entrades i sortides dels joves, i sabrà si aquell dia han anat a l'aula o no.

Cada cop que un alumne faci campana, poca estona després que hagin començat les classes el sistema enviarà automàticament un missatge SMS als pares de l'estudiant. 'Es tracta d'un text que sempre serà el mateix, i que va signat pel director; quan el rebin, els pares podran trucar a l'institut o posar-se en contacte amb els tutors corresponents', concreta Joaquim Bosch.

A més de controlar l'absentisme, el nou dispositiu de control electrònic també servirà per evitar que a l'hora del pati cap alumne d'ESO surti de l'institut. 'Només estan autoritzats a fer-ho els de Batxillerat i cicles formatius, però ara des de consergeria es fa difícil controlar-los a tots, perquè aquí hi ha 1.500 estudiants', explica el director de l'IES.

A les comarques gironines no hi ha cap més institut que faci servir un sistema d'aquestes característiques. Tot i això, a Barcelona sí que hi ha un altre centre educatiu que l'utilitza. 'De totes maneres, és molt més petit que aquest institut', explica el director.

I és que l'IES Narcís Xifra està format per tres edificis, on conviuen alumnes l'edat dels quals va des dels 12 anys (en el cas d'ESO) fins a la cinquantena (en el cas dels programes de qualificació professional). La instal·lació del nou dispositiu electrònic, que es complementarà amb càmeres de seguretat, ja ha rebut el vistiplau del Departament d'Educació. De moment, el nou sistema ha suposat una inversió de 12.000 euros.

Rebombori entre els alumnes

Les anades i vingudes dels operaris per instal·lar el sistema han provocat rebombori entre els alumnes. Tot i això, molts estudiants el veuen amb bons ulls. 'Trobo que està molt bé, perquè permetrà saber qui ve cada dia i si algú arriba tard, però crec que fins i tot està massa ben controlat', explica una estudiant de segon d'ESO, la Maria Florida.

Aquesta noia, de 12 anys, també creu però que es faran cues d'alumnes a l'hora d'entrar i sortir per les barreres. 'Potser hi haurà molt d'enrenou i embussos', explica.

Al seu costat, un company de classe, en Xavier Gutiérrez, explica que el primer que caldrà fer és adaptar-se a entrar i sortir de l'institut amb la targeta. 'Hi ha diferents opinions, però suposo que anirà bé per controlar que no entri gent de fora', afegeix el jove.

Seguretat i eliminar panys

Més enllà del control d'accés, el dispositiu també permetrà garantir la seguretat al centre. Així, a més d'evitar robatoris, també s'incrementarà el control de les persones que hi vulguin accedir. 'A vegades hem tingut problemes amb exalumnes, que creuen que poden entrar i sortir de l'institut quan vulguin i no tenen autorització', indica Bosch.

Per últim, el director també explica que des de l'IES es volen anar automatitzant totes les portes de les aules, que s'obriran amb les targetes electròniques. 'Ara ja ho hem fet amb mitja dotzena de classes, i la voluntat és estendre-ho mica a mica', explica Joaquim Bosch.

A més, això també permetrà estalviar despeses cada vegada que es perdi un joc de claus. 'Fins ara, havíem de canviar tots els panys, però amb el nou sistema només haurem d'anular la targeta que s'hagi perdut', conclou el director de l'IES.