Els orígens de les Festes Majors

La tradició es remunta al segle XIII

"Alegria, que ja és Festa Major" cantaven l'any 1970 el popular grup de La Trinca encapçalat per Toni Cruz, Josep Maria Mainat i Miquel Àngel Pascual. Aquesta és una tradició però, que ve de molt més enllà i que es té constància de la seva celebració des del segle XIII i consistien en ser un punt de trobada d'una comunitat local que anualment es reunia a l'entorn dels escenaris habituals: la plaça de la vila, el cafè del poble o bé l'església del municipi.

En ser una festa patronal, en honor a un sant patró o bé una patrona, implicava que la religió cristina hi fos molt present, per la qual cosa la rectoria o el bisbat hi tenia un paper de gran rellevància. L'esdeveniment més important era l'àpat de Festa Major, que anava a càrrec de la comunitat eclesiàstica. Eren tant elevades les despeses que molts bisbats van limitar als seus capellans a l'hora de convidar-hi veïns. Un exemple en fou Ferran el Catòlic, quan l'any 1487 va prohibir que es fessin despeses superiors a deu sous per cada foc (família), però aquesta fou derogada l'any següent a petició dels pagesos.

Les Festes Majors solen durar tres dies (que moltes ciutats i viles feien coincidir amb les fires), el primer del qual s'intenta fer coincidir en cap de setmana. Entre els actes religiosos es compta amb les vespres o completes a la vigília, l'ofici solemne amb un orador convidat per al sermó i la processó (sovint amb gegants) acompanyats per una banda.

Entre els actes profans en destaquen les cercaviles, balls a l'envelat o teatre, balls de sardanes, danses tradicionals, correbous, competicions esportives, focs artificials, correfocs, castells i les fires (atraccions). L'Ajuntament és l'encarregat de presidir els actes més solemnes. Alguns indrets també adornen amb garlandes els carrers i a la majoria de cases es fa un gran àpat ho hi conviden a parents i amics.

La Festa Major més propera

En el calendari costumista català hi han centenars de Festes Majors, tants com municipis existeixen. Amb tot, la més propera al calendari de festes gironines és la Festa Major de Castell-Platja d'Aro, que tindrà lloc del 15 al 19 d'agost. La gratuïtat i l’aire lliure com a escenari de gairebé totes les propostes són els trets característics d’una celebració variada, dinàmica i engrescadora amb concordança amb el cosmopolitisme de la vila tot l’any. L’Ajuntament, amb la col·laboració amb diverses entitats locals, proposa un programa on la música, l’esport i les activitats familiars són les grans protagonistes. La principal novetat és la imatge gràfica de celebració, titulada Colors, obra de la gironina Cristina Culubret Rigau, guanyadora del 6è Concurs de cartells convocat pel consistori entre els alumnes de l’Escola Superior d’Art i Disseny d’Olot, el centre de referència d’estudis superiors de la matèria a les comarques de Girona.

La majoria dels concerts es concentren a la Plaça del Mil·lenari i comencen dimecres 15 d’agost (23 h) amb Apache que recupera els millors temes de la història del pop-rock amb versions  de Police, AC-DC o Pink Floyd, entre d’altres. L’endemà, dijous 16 d’agost és el torn de Momo (22.30 h) amb el seu particular tribut a Queen i, tot seguit, de la formació Star Tr3s (00 h), que repassen els grans èxits actuals i els clàssics del pop, rock, funky i disco. Divendres 17 d’agost (23 h) actuació d’Hotel Cochambre, un dels grup de versions més populars en un concert que esdevé espectacle. Dissabte 18 d’agost doble sessió de la millor música festiva del país amb Germà Negre (22.30 h) i Strombers (00 h). Darrerament, diumenge 19 d’agost hi ha el tradicional concert i ball de l’Orquestra Montgrins (20 h i 23.30 h).

Altres espais amb actuacions són la Plaça Major, on dimecres 15 d’agost hi haurà primer sardanes amb la Cobla Rossinyolets (19 h) i al vespre Les Anxovetes (22 h) que aproparan a tots els públics les seves havaneres canades en clau femenina. L’Església de Santa Maria esdevé escenari del tercer concert d’enguany del Festival de Guitarra Girona-Costa Brava a Platja d’Aro, amb l’actuació del Duet Manzano-García, dijous 16 d’agost (21.30 h) amb un programa variat que repassa cinc segles de composicions, des de Dowland a The Beatles. Darrerament, la zona nord de la Platja Gran, a Cavall Bernat, acull divendres 17 d’agost (23 h), un nou concert del Festival Nits de Jazz amb Gunhild & Shakin’All amb el millor de l’època daurada del swing.

Les actuacions  musicals de la festa formen part d’Estereofònics 2018 (www.estereofonics.com), l’anomenat Festival de festivals que aplega totes les propostes musicals d’estiu a Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró, i que enguany proposa 76 concerts en 113 dies, de múltiples gèneres, majoritàriament gratuïts i a l’aire lliure. En formen part la primer edició del Festival Propers a Castell d’Aro (diumenges de juny), el 5è Festival Xalaro (15, 16 i 17 de juny), 21è Festival Nits de Jazz (29 juny-31 d’agost), Cicle de Sardanes i Havaneres (8 de juliol-25 d’agost), 6è Desemboca Rock’n’Roll Festival (20, 21 i 22 de juliol), 21è Festival de S’Agaró (21 de juliol-22 de setembre), 15è Festival de Guitarra de Girona Costa Brava (4, 14 i 16 d’agost), Festa Major de Platja d’Aro (15-19 d’agost), Festa Major de Castell d’Aro (7-11 de setembre) i 6è FestiSurf Costa Brava (dissabte 22 de setembre). L’activitat complementària d’enguany ha estat la primera edició de l’INEDIT-On Tour, com a extensió al territori del festival barceloní de documentals musicals, amb la projecció de dos films, i també una jornada amb diversos concerts de petit format i a peu de carrer al nucli comercial de Platja d’Aro a mode presentació de la programació de 2018.

Per aquesta Festa Major també s’han programat diverses activitats de caràcter familiar. Dimecres 15 d’agost, taller de natura a la Plaça Major (18 h) i Minipop Silent Discokids -una discoteca individualitzada per cadascú i a la carta gràcies als auriculars- al Passeig Marítim-c/Marina (19-21 h). Dijous 16 d’agost Happy Market, vaixell pirata i jocs gegants amb La Xarranca a la Plaça Major (18-21 h), Jocs en família a la Biblioteca Mercè Rodoreda (18.30-20 h) i cinema a la fresca amb la projecció de Vaiana als Jardins del Centre Cívic Vicenç Bou -amb servei de cadires- (22 h). Divendres 17 d’agost taller de circ amb Los Herrerita a la Plaça Major (18-20 h); diumenge 18 d’agost castells de sorra, jocs en grup i espai per a nadons amb La Xarranca a la Plaça Major (18-21 h); i diumenge 19 d’agost, titelles amb l’espectacle Kissu del Centre de Titelles de Lleida a la Plaça Major (19 h) i observació astronòmica amb telescopi amb Astroempordà al Passeig Marítim-c/Verdaguer (22 h).

Les activitats esportives es concentren el dissabte 18 d’agost amb el tradicional torneig de Vòlei Costa Brava a la Platja Gran-Riuet (8-20 h), torneig de petanca als jardins del Centre Cívic Vicenç Bou (8.30-20 h) i el clàssic torneig de bàsquet 3x3 al Palau d’Esports i Congressos i a la Plaça d’Europa (10-22 h); i també diumenge 19 d’agost hi haurà un torneig d’escacs a la Plaça Major (10-13 h). Altres i activitats de caire popular i participatiu són: dimecres 15 d’agost, missa solemne a l’església parroquial amb l’acompanyament de la Coral Santa Cecília de Santa Cristina d’Aro (12 h), aperitiu popular als jardins de l’església (13 h) i o la batucada itinerant al Passeig Marítim (20 h). També hi haurà tres visites guiades: dijous 16 d’agost (19 h) teatralitzada a la Vil·la Romana de Pla de Palol amb la Cia. La Minúscula; divendres 17 d’agost (19 h) amb guia local al Camí de Ronda de Platja d’Aro; i dissabte 18 d’agost (19 h) naturalista al Parc dels Estanys amb el Grup Natura Sterna.